ASSETJAMENT DE LA DISSIDÈNCIA

Pequín deté un professor crític amb la seva gestió del coronavirus

Xu Zhangran va acusar el Govern de «quedar-se alegrement mirant» en lloc de contenir el virus

«La causa de totes aquestes mentides es deu al president, Xi Jinping», va assenyalar en un article

zentauroepp52717403 xi jinping200310192309

zentauroepp52717403 xi jinping200310192309 / XINHUA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Pequín ha detingut aquest dilluns l’influent dissident xinès Xu Zhangrun després de publicar diversos articles en els quals acusava l’Executiu de gestionar malament la pandèmia de coronavirus i de mostrar una «impotència sistemàtica» sobre això.

Xu és professor de la Universitat de Tsinghua, a Pequín, i va fer el seu doctorat a la Universitat de Melbourne l’any 2000.

Segons han afirmat diversos activistes, hauria sigut detingut a les 10.00 (hora local) a casa seva, on complia arrest domiciliari després de la publicació del seu últim article, en què destacava: «Puc predir ara de manera molt senzilla que hi haurà més càstigs».

Els textos, que van sortir a la llum al febrer, són considerats pel Govern com a «provocatius». Xu acusa a les autoritats de quedar-se «alegrement mirant» mentre es «perdia una oportunitat fonamental per contenir el virus».

Preparat per a la presó

«La causa de totes aquestes mentides, últimament, es deu al president, Xi Jinping, i als que l’envolten», va assenyalar en un article difós per la Universitat Nacional d’Austràlia. I va acusar el Govern xinès d’imposar severes mesures contra la difusió d’informació «veritable» i d’ignorar «conscientment» la seva responsabilitat en la crisi del coronavirus.

Notícies relacionades

Per l’activista, la pandèmia de coronavirus ha revelat el «cor podrit del Govern xinès», així com el «buit de l’inquietant Estat, que s’ha mostrat com mai abans», tal com ha recollit el diari ‘The Sydney Morning Herald’.

Els seguidors de Xu han indicat en un comunicat que està «preparat per anar a la presó».

Temes:

Xina Coronavirus