FESTA NACIONAL EN LA PANDÈMIA

El coronavirus altera el pont festiu del 4 de juliol als EUA

Tancaments de platges, suspensió de celebracions i crides a limitar les aglomeracions

Texas ordena l'ús de mascaretes i Trump organitza un polèmic acte massiu al Mont Rushmore

zentauroepp53978092 a sign is posted at a closed entrance to the beach during th200703173620

zentauroepp53978092 a sign is posted at a closed entrance to the beach during th200703173620 / Lynne Sladky

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Molts esperaven que quan arribés el cap de setmana del 4 de juliol, aquest any amb el principal dia festiu avançat a divendres, el coronavirus estaria sota control i els Estats Units podrien entregar-se a les seves tradicionals celebracions del dia de la Independència. La força amb què el virus es propaga descontrolat al país, especialment en estats del sud i l’oest, ha dissipat la idea. Almenys vuit estats van batre de nou dijous rècords de contagis, són ja més de 2,74 milions els casos detectats al país i prop de 129.000 els morts. I el missatge dominant ara de les autoritats, a excepció del president, Donald Trump, és evitar celebracions i aglomeracions.

Mentre el president viatjava a Dakota del sud per a una celebració amb milers de persones al Mont Rushmore (una visita protestada per les comunitats natives americanes i que ha provocat alerta pels riscos sanitaris i d’incendis), s’han cancel·lat els tradicionals focs artificials i desfilades en diversos punts del país. S’ha instat els ciutadans a limitar els convidats a les barbacoes. També s’han tancat platges en llocs com el comtat de Miami-Dade a Florida, al sud de Califòrnia i hi ha tancaments i restriccions d’accés en les de la costa de Texas.

Obligació de mascaretes

Notícies relacionades

A l’estat meridional el governador republicà, Greg Abbott, va donar permís dijous a alcaldes i jutges per imposar restriccions de reunions en públic de més de 10 persones i va firmar una ordre executiva imposant l’ús de mascaretes en públic als comtats amb 20 positius o més (tot i que amb excepcions com els serveis religiosos o restaurants). Fa només un mes emetia una ordre impedint a governs locals posar multes per no portar-la.

El gir d’Abbott és l’evidència més gran del canvi que molts conservadors estan tenint sobre la mascareta, incloent líders del Partit Republicà. I és una qüestió de salut però també econòmica: líders empresarials han demanat a la Casa Blanca que treballi amb governadors per desenvolupar directrius obligatòries per utilitzar-la. Un estudi de Goldman Sachs ha mostrat que fer-ho podria ajudar a evitar tancaments, el cost dels quals en l’economia es calcula en un 5% del PIB.