DESINFORMACIÓ

La UE alerta sobre la influència russa en les notícies sobre la Covid

Mitjans com RT o Sputnik aconsegueixen desestabilitzar amb notícies falses, com la de Bill Gates i els seus interessos en les vacunes

undefined52779977 filed   09 october 2019  france  lyon  american business mag200313230831

undefined52779977 filed 09 october 2019 france lyon american business mag200313230831 / Christian Bohmer dpa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unió Europea (UE) va alertar aquest dijous de l’impacte que mitjans prorussos en espanyol com Russia Today (RT) Sputnik estan tenint a les xarxes socials a Espanya, molt més gran que el de diaris nacionals com ‘El País’ o ‘El Mundo’.

El grup de treball de la UE contra la desinformació va assenyalar en un comunicat que els articles en espanyol d’aquests mitjans poden tenir un abast fins a 16 vegades més gran a Twitter i Facebook que les notícies publicades per ‘El País’ i ‘El Mundo’, d’acord amb un estudi elaborat per l’Oxford Internet Institute del qual es fa ressò.

La UE també va alertar de l’impacte que aquests mitjans tenen en altres estats comunitaris com França i Alemanya, on l’abast dels seus articles es multiplica per cinc en comparació amb el dels francesos ‘Le Monde’ i ‘Le Figaro’, i per dos en relació amb els alemanys ‘Der Siegel’ i ‘Tagesschau’.

Durant tres setmanes entre el maig i el juny passats, els investigadors de l’Oxford Internet Institute van fer un seguiment de la distribució en espanyol, francès i alemany de les notícies relacionades amb la Covid-19 de diferents mitjans avalats pels estats rus, xinès, iranià i turc.

Participació significativa

Els investigadors van descobrir que, si bé tenen xarxes de distribució més petites que la dels principals mitjans de comunicació nacionals i teòricament no podrien igualar el seu volum general d’impacte, sí que aconseguien atreure una «participació mitjana significativa per article que rivalitza amb els mitjans establerts», d’acord amb la nota.

«Això il·lustra com els mitjans recolzats per estats estrangers poden polaritzar els debats a les xarxes socials, cosa que, irònicament, està prohibida a la Xina i l’Iran», va remarcar el grup de treball de la UE.

Segons l’Oxford Internet Institute, mitjans com RT i Sputnik presenten «una combinació d’informació confiable i falsa o enganyosa que va intentar soscavar les democràcies occidentals, reforçar el seu propi èxit i fomentar les teories de la conspiració». 

Per exemple, el grup de treball de la UE va explicar que aquests mitjans de comunicació van amplificar populars teories de la conspiració, com les afirmacions que el multimilionari Bill Gates ha estat treballant en polítiques de despoblació sota el pretext de campanyes de vacunació. Idees que després difonen personatges coneguts o ‘influencers’, moltes vegades sense ser conscients del seu origen.

Etiqueta a Facebook

El juny del 2020, Facebook va anunciar que començaria a etiquetar els mitjans de comunicació controlats pels estats a la plataforma i evitaria que els seus anuncis es dirigissin als usuaris nord-americans.

Notícies relacionades

Els mitjans de comunicació a favor del Kremlin van criticar la postura de Facebook, a qui van acusar d’establir una forma de «censura», i van arribar a suggerir que l’empresa estava sota la influència de la CIA.

No obstant, la investigació de l’Oxford Internet Institute mostra la necessitat d’una aplicació més àmplia de tals polítiques, va considerar aquesta institució.