CONSULTA ELECTORAL

Putin tira endavant la seva reforma constitucional entre denúncies de manipulació

Amb el 63% dels vots escrutats, les esmenes a la Carta Magna aconsegueixen el recolzament del 77% dels votants, segons dades oficials

Les organitzacions independents d'observació electoral denuncien «manipulació en totes les fases de la votació» i pressions massives als ciutadans

putin / periodico

4
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Fins i tot hores abans que tanquessin els col·legis electorals a Rússia, ja s’havia donat a conèixer el previst triomf de la reforma constitucional que permetrà al president Vladímir Putin mantenir-se en el poder mentre ho consideri oportú. Segons l’agència TASS, amb el 63% dels vots escrutats, un 73,79% dels electors havien recolzat el paquet d’esmenes sotmeses en bloc a votació durant l’última setmana. Les organitzacions independents d’observació van denunciar una «manipulació en totes les fases de la consulta», qualificant aquesta cita electoral com la «menys transparent» de totes les que s’han celebrat al país des de la desintegració de l’URSS. 

D’acord amb les dades proporcionades per la Comissió Electoral Central, poc més d’un quart dels electors va rebutjar el paquet d’esmenes constitucionals, aprovat molt de pressa pel Parlament rus durant els primers mesos de l’any. L’oposició, per la seva part, va realitzar els seus propis sondejos a Moscou i Sant Petersburg, les dues principals ciutats del país i on el moviment contestatari contra Putin té més força. Segons les seves dades, a la capital, un 51% dels votants va aprovar la reforma, mentre que un 49% hi va votar en contra. En canvi, a la segona ciutat russa hi va haver majoria de ‘nos’, un 56%, davant els ‘sís’, un 44%. Centenars de persones es van anar congregant durant la tarda a la plaça de Puixkin, al centre de Moscou, lloc habitual de celebració de les manifestacions opositores convocades pel bloguer Aleksei Navalni, corejant consignes contra el president rus: «Un, dos, tres, Putin marxa», o «la millor esmena, la dimissió de Putin».          

Irregularitats en totes les fases de la votació 

En una conversa telefònica amb EL PERIÓDICO, Grigori Melkonyants, al capdavant de ‘Golos’, la principal organització independent d’observació de processos electorals a Rússia, va revelar manipulacions «des de l’inici de la votació». Segons aquest expert, la mateixa prolongació de la consulta durant diversos dies va ser «il·legal», ja que «ni tan sols estava contemplada» en la llei especial amb què es va convocar els votants. «Va ser una decisió que va prendre pel seu compte la Comissió Electoral», va revelar. «S’ha pogut votar al carrer, en les empreses, no hi ha hagut observadors dignes de tal nom, s’ha pressionat de forma massiva als ciutadans...», va enumerar Melkonyants com a exemples d’irregularitats. 

A la premsa independent han crescut en els últims dies denúncies de pressions sobre els denominats biutdzheniki, la legió de ciutadans amb un salari dependent de l’Estat, incloent-hi no només funcionaris de l’administració, sinó també personal dels hospitals públics, mestres d’escoles i universitats, empleats de grans companyies amb vincles amb l’Estat...

Globus amb els colors de la bandera russa i música pop a elevat volum rebien els votants a l’escola 166, situada al barri de Liazonovo, a l’extrem nord de Moscou, format com tants altres de la perifèria de la capital, per elevades construccions de material prefabricat i solcat per àmplies avingudes enjardinades. Una vegada traspassat el llindar del centre, els agents de seguretat rebien amb recel i sospita els periodistes estrangers.  «Això és Rússia», va arribar a admetre la presidenta del centre, Yúlia Ege, encongint-se d’espatlles. Gairebé la meitat dels inscrits, uns 400, dels poc més de 1.000 que havien exercit el seu dret al vot, ho havien fet a través d’internet.

Notícies relacionades

 La seva col·lega Irina Potejina, al capdavant del centre de vot obert a l’escola 1.269 del barri de Pérovo, en el límit oriental de la ciutat, es va posar immediatament a la defensiva quan a primera hora de la tarda, un periodista que visitava l’escola li va preguntar per una ciutadana a qui es va permetre votar malgrat no estar inclosa en les llistes. «¡Tot es fa segons la llei!, ha insistit, després de fer consultes telefòniques. El denominat ‘carrusel’ és una pràctica denunciada freqüentment per l’oposició en les successives votacions a Rússia. Consisteix que un mateix ciutadà vota diverses vegades, aprofitant-se de les excepcions que permet la llei.         

El comptador a zero

A més de permetre a Putin posar a zero el comptador dels seus mandats presidencials, autoritzant-lo, si és aquesta la seva voluntat, a ocupar el càrrec fins a l’any 2036, la nova Constitució defineix el matrimoni com la unió d’un home i una dona i estableix la primacia del Tribunal Constitucional rus sobre els dictàmens de qualsevol institució judicial supranacional com el Tribunal Europeu de Drets Humans. El paquet d’esmenes és completat amb propostes atractives per a la ciutadania, com la indexació de les pensions i l’obligatorietat que el salari mínim es trobi per sobre del llindar de la pobresa. El text constitucional esmenat ja estava a la venda als comerços i llibreries russes abans fins i tot de la votació que va concloure aquest dimecres.