Violència a l'Àsia

Més de 300 detinguts en les protestes de Hong Kong contra la llei de seguretat

Milers de persones es manifesten als carrers per protestar contra la norma que pretén reprimir la dissidència a l'excolònia

hong-kong / periodico

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La policia de Hong Kong ha realitzat aquest dimecres més de 300 detencions en aplicació de la llei de seguretat nacional, una controvertida legislació aprovada el dimarts que ja ha suscitat les primeres protestes als carrers. El primer detingut portava una bandera independentista en una jornada on l’excolònia ha tornat a incendiar-se i els manifestants han sigut reprimits amb canons d’aigua i gasos. La llei entra aquest dimecres en vigor coincidint amb la celebració del 23è aniversari de la devolució de Hong Kong a la Xina per part del Regne Unit. 

Milers de manifestants s’han congregat als carrers de Hong Kong per protestar, en una marxa que s’havia prohibit per primera vegada en 17 anys. S’han desplegat uns 4.000 agents i s’han acordonat els principals carrers, però la protesta s’ha mantingut, tot i que en un número menor que altres anys. 

La comunitat internacional ja ha encès els primers senyals d’alarma al considerar que aquesta legislació pot posar en dubte l’estatus d’autonomia de l’excolònia britànica. Les crítiques han arribat dels Estats Units, el Regne Unit Alemanya però la Xina no ha tardat a respondre que cessin les ingerències estrangeres en els seus assumptes interns.

La nova norma, destinada entre altres funcions a aturar el moviment de protesta que fa un any que està actiu a l’excolònia, implica que el Govern de Pequín exercirà la seva jurisdicció sobre casos «complicats» de Hong Kong. El text legal recull la intervenció de Pequín en casos relacionats amb interferència estrangera, quan les autoritats locals no puguin fer complir la llei o quan la seguretat nacional del territori estigui sota amenaces «greus o realistes».

Cadena perpètua

El Govern hongkonguès ha publicat el projecte complet de la nova legislació, el contingut de la qual no es coneixia en la seva totalitat, després que el president de la Xina, Xi Jinping, promulgués la llei, aprovada per unanimitat pel Comitè Permanent del Congrés Nacional del Poble Xinès. En concret, enumera quatre categories de delictes: secessió, subversió, terrorisme i col·lusió amb un país estranger o elements externs per posar en perill la seguretat nacional. La pena màxima per a cada delicte és la cadena perpètua, tal com havia avançat la premsa hongkonguesa, tot i que la sentència suggerida per a alguns delictes menors és de tres anys de presó.

Així, sota la nova llei, que consta de sis capítols amb 66 articles, Pequín ha atorgat a les autoritats xineses amplis poders per atendre aquest tipus de casos «complicats», els sospitosos del qual poden també ser extradits a la Xina continental.

En aquest sentit, hi haurà una unitat de Policia dedicada a investigar aquest tipus de casos, mentre s’establirà a Hong Kong un organisme continental per fer complir la seguretat nacional, que podrà dur a terme investigacions. La Fiscalia Popular Suprema serà l’encarregada d’assignar les autoritats per portar els casos, mentre que el Tribunal Popular Suprem assignarà tribunals perquè els coneguin.

Hong Kong brillarà una altra vegada

La líder de Hong Kong, Carrie Lam, s’ha pronunciat aquest dimecres sobre la nova llei de seguretat i ha valorat que la legislació ajudarà el territori a emergir després del caos generat per les protestes antigovernamentals, registrades de forma intermitent des de fa un any, pel que podrà «brillar una altra vegada».

Notícies relacionades

«Veurem l’arc de Sant Martí després de la tempesta i la pau tornarà a Hong Kong després d’un any sense parar», ha indicat Lam, alineada amb Pequín, durant una recepció celebrada amb motiu del 23è aniversari de la devolució de Hong Kong a la Xina per part del Regne Unit.

«En els pròxims anys, el Govern de Hong Kong liderarà la ciutat per sortir de les dificultats, impulsar l’economia, reviure la nostra reputació internacional i reconstruir la nostra relació amb els joves», ha afegit Lam.

Temes:

Xina Hong Kong