VOTACIÓ A RÚSSIA

De reverenciar Stalin a celebrar en la intimitat el Dia de l'Orgull Gai

Malgrat els marges de llibertat cada vegada més estrets i els intents d'homogeneïtzar la ciutadania, la societat russa és heterogènia i es mostra cada vegada més dinàmica

zentauroepp53954112 inter200701184902

zentauroepp53954112 inter200701184902

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ningú ho diria, si un s’até als resultats de les successives eleccions celebrades a Rússia en els últims anys. Però més enllà de les aclaparadores majories oficialistes al Parlament o de les indiscutibles victòries electorals de Vladímir Putin, batega una societat diversa, que inclou un ampli espectre ideològic, des de nostàlgics de Stalin a assertius ciutadans que celebren en la intimitat el Dia de l’Orgull Gai

En l’extrem conservador d’aquesta forquilla hi ha Boris Lukaixov, de 74 anys. No dubta a l’hora de recolzar la reforma constitucional que entronitzarà el líder del Kremlin. Rússia «només ha tingut dos presidents dignes: Stalin i Putin», explica. Els altres, incloent-hi Mikhaïl Gorbatxov Boris Ieltsin, han sigut «prostitutes polítiques».

El seu fill Stanislav Lukashov, de 35 anys, gerent, comparteix aquesta visió. Recolza que la Constitució estableixi que la família estigui formada per un home i una dona, vetant el matrimoni gai, perquè «no es pot afavorir una minoria en detriment de la majoria».  I valora l’estabilitat dels anys de Putin, perquè no vol que es repeteixi al seu país «el que succeeix als EUA».

300 euros de sou base

Notícies relacionades

Amb 54 anys, Andrei Dantsig cobra de sou base 20.000 rubles  (250 euros) malgrat treballar en el Bolxoi, el que defineix com un dels «grans teatres del món», al nivell de la Scala de Milà o el Metropolitan de Nova York. «Però aquí hem de treballar extra en les vacances d’Any Nou» per arribar a final de mes, es queixa. L’actual elit, segons ell, ho ha destruït «tot» i només sap «robar». Aliona Dátkina, de 31 anys, al capdavant d’una empresa de vídeo, creu que Putin ha perdut «el contacte amb la realitat». I malgrat que era una nena quan es va desintegrar l’URSS, recorda que en els primers anys de Putin «existia més llibertat».

Alessia Baranosvkaia, de 26 anys i psicòloga, manté una desapassionada visió de la situació política. «Per mi, Putin és com la meteorologia, és allà i no puc fer res per canviar-ho». I intenta oblidar-se’n i viure «al marge». Iulian Suetin, de 44 anys, director artístic en una multinacional de publicitat, creu que la reforma constitucional convertirà Rússia «en una monarquia». I abans d’acomiadar-se, recorda que en aquestes dates de juny se celebra l’Orgull Gai, festivitat vetada a Rússia.