Violència a Àsia

Almenys 23 morts en un atac en un mercat de l'Afganistan

Els talibans, en plena treva amb el Govern, controlen la zona on s'ha produït l'atac

zentauroepp53928943 a boy who was injured boy in a deadly attack on a market sit200629161020

zentauroepp53928943 a boy who was injured boy in a deadly attack on a market sit200629161020 / Abdul Khaliq

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Almenys 23 civils han mort com a conseqüència d’un atac amb coets i amb un cotxe bomba contra un festival en un mercat de la província de Helmand, al sud de l’Afganistan, segons ha confirmat el Govern regional.

L’oficina del governador ha informat que l’atac ha tingut lloc en un mercat d’animals del districte de Sangin, en una zona sota control dels milicians talibans.

El president del Consell Provincial de Helmand, Attaullah Afghan, ha detallat a Efe que s’han produït diverses explosions «en un mercat de bestiar local a l’aire lliure» al districte de Sangin i, tot i que al principi es creu que s’ha tractat d’un atac amb morters, encara no han descartat la possibilitat que haguessin fet servir una bomba casolana. «En aquest incident han mort 10 civils, majoritàriament camperols pobres, i hi ha hagut prop de 20 ferits», ha afegit Afghan.

Zona de control talibà

Akhundzada ha dit que l’autoria de l’atac encara no està clara, tot i que ha remarcat que el districte de Sangin és una zona insegura i que està principalment sota el control dels talibans.

Un dels portaveus insurgents, Qari Yusuf Ahmadi, ha culpat de l’atac en el seu compte de Twitter l’Exèrcit afganès i ha escrit que «com a resultat desenes dels nostres compatriotes civils, inclosos nens, han mort o han resultat ferits», igual com una gran quantitat de bestiar.

La província de Helmad, una de les més insegures del país i de la qual 9 dels seus 14 districtes estan sota el control talibà, ha sigut testimoni d’enfrontaments esporàdics en els últims mesos. Tant el Govern afganès com els talibans asseguren mantenir-se en una posició defensiva des de la treva de tres dies que van acordar a finals de maig amb motiu dels festejos pel final del mes sagrat musulmà del ramadà.

Notícies relacionades

Les dues parts es troben immerses, a més, en un complicat procés d’alliberament de presoners (5.000 per part del Govern i 1.000 per part dels talibans) com a pas previ a les negociacions de pau intraafganeses que celebraran a Qatar i que busquen posar fi a 19 anys de guerra al país asiàtic.

El Govern ja ha alliberat uns 3.000 talibans de les seves presons i aquests han fet el mateix amb prop de 500 des que van començar l’intercanvi –amb interrupcions– al març, després de la firma de l’històric acord entre els insurgents i els Estats Units el 29 de febrer a Doha, en què es va pactar la retirada de les tropes estrangeres de l’Afganistan en 14 mesos.

Temes:

Afganistan