DESPRÉS DE LA PANDÈMIA

Rússia comença a votar la reforma de Putin en un ambient d'apatia

Guants, termòmetres, desinfectant i vals de loteria són entregats a l'entrada de les escoles als electors, en una votació que s'allargarà fins a l'1 de juliol

zentauroepp53884270 a local resident looks through a ballot as members of an ele200625153605

zentauroepp53884270 a local resident looks through a ballot as members of an ele200625153605 / EVGENIA NOVOZHENINA

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Guantstermòmetresmascaretessabó desinfectant i fins i tot uns vals per a una loteria popular que prometia «molts premis» esperaven aquest dijous els primers votants que acudien als col·legis electorals a dipositar la seva papereta en la consulta sobre la reforma electoral que pot convertir Vladímir Putin en el president vitalici de facto de Rússia. A causa de la pandèmia i per evitar aglomeracions, els centres de vot estaran oberts fins a l’1 de juliol, mentre que les pàgines dels mitjans de comunicació independents han començat a desgranar presumptes casos de manipulació electoral i pressió als votants.

La Nikita i la Katia, dues joves d’una vintena que portaven la requerida acreditació d’observadores emesa per la Cambra Social de Rússia, entregaven a cada visitant, a l’entrada del col·legi electoral 182, en ple centre de Moscou, un ‘pack’ compost per un pin de la reforma constitucionalun braçalet, un calendari de l’any en curs i l’esmentada papereta del sorteig, amb un número ocult que calia rascar i després acarar-lo en una pàgina web. Ja a l’interior de l’edifici, i després de superar el control de la temperatura corporal, la presidenta s’ha negat en rodó a dir el seu nom, el nombre de persones que havien votat fins al moment i fins i tot la quantitat d’electors inscrits al centre.

Dades més concretes

Més comunicativa s’ha mostrat Irina Banova, presidenta de l’escola 183, al pròxim carreró Bródnikov. A mig matí, havien votat 112 ciutadans dels 2.300 inclosos en les llistes. Fins i tot ha accedit a proporcionar les xifres dels que han votat a domicili, una possibilitat permesa per la legislació russa que en aquesta ocasió desperta suspicàcies entre les organitzacions independents d’observació electoral per la relaxació dels seus requisits a causa de la pandèmia. L’Irina ha admès que, en els dies següents, regularment vindrà un operari a desinfectar el local, i es quedarà sense vigilància l’urna amb les paperetes durant aquest lapse de temps. També ha reconegut que no hi ha representants dels partits i que l’única observadora acreditada és també una noia d’uns vint anys, que es reclama independent. 

Notícies relacionades

Malgrat l’excepcionalitat d’una cita amb les urnes que s’allarga durant una setmana, l’Irina ha insistit que no hi ha cap possibilitat de fer trampa. «Cada nit traiem les paperetes i les introduïm en una caixa forta; el recompte es farà el dia 1 de juliol».