RÚSSIA DESPRÉS DE LA PANDÈMIA

L'ombra de la Covid-19 plana sobre la desfilada de la Victòria a Rússia

L'ajornada parada militar per celebrar el triomf soviètic se celebra sense la brillantor d'altres ocasions i amb destacades absències polítiques

zentauroepp53867934 russia s president vladimir putin and defence minister serge200624114545

zentauroepp53867934 russia s president vladimir putin and defence minister serge200624114545 / MAXIM SHEMETOV

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

L’ombra de la Covid-19 ha planat aquest dimecres sobre l’ajornada desfilada de la Victòria a Moscou, la parada militar amb la qual, any rere any, Rússia commemora el triomf soviètic sobre l’Alemanya nazi. Descartada fa ja temps la presència de líders occidentals, la pandèmia fins i tot ha impedit que hi fos per complet, a la tribuna de la plaça Roja, el planter de presidents de les exrepúbliques soviètiques. Durant la seva intervenció, el líder del Kremlin, Vladímir Putin, ha ofert diàleg a Occident, tot i que ha arremès de nou contra les recents temptatives de responsabilitzar la Unió Soviètica de l’inici de la segona guerra mundial i equiparar el seu paper en la contesa al de l’Alemanya nazi.

El cap de l’Estat rus aspirava a celebrar amb magnificència el 75è aniversari de la rendició nazi, atraient fins i tot a les celebracions dirigents de la UE com Emmanuel Macron, que últimament s’havia desmarcat en part del consens europeu respecte a Rússia i defensava rebaixar el grau de confrontació amb Moscou. Però la nova realitat sanitària ha imposat finalment les seves condicions. Fins i tot mandataris exsoviètics que havien confirmat la seva assistència, com Soronbai Jeenbekov, el president del Kirguizistan, república d’Àsia Central, han hagut finalment de cancel·lar la seva presència una vegada arribats a Moscou. Dos dels ajudants que l’acompanyaven en el vol van donar positiu a la seva arribada a la capital russa. Les xifres epidemiològiques han actuat de recordatori que l’amenaça del coronavirus continua molt present: aquest mateix dia, el país va superar el llindar dels 600.000 encomanats, amb 7.154 noves infeccions de Covid-19 i 154 morts en les últimes 24 hores.

L’URSS, la càrrega més gran

«Hem de recordar que el poble soviètic va assumir la càrrega més gran en la lluita contra el nazisme; en això rau la principal, sincera i gens tèrbola veritat sobre la guerra», ha assegurat Putin des de la tribuna, envoltat d’ancians veterans de la guerra, alguns d’ells amb una màscara cobrint-los la boca. Tots ells havien sigut sotmesos a un test de la malaltia. El mandatari rus ha passat revista a l’esforç del seu país durant la contesa en comparació amb els aliats occidentals, ha destacat que Hitler va desplegar el 80% de les seves forces al front oriental el 1941 i ha recordat que va ser l’Exèrcit Roig el que va alliberar els principals camps de concentració, on s’exterminava els jueus i altres grups ètnics. «És impossible imaginar què hauria passat amb el món si no hagués sortit en la seva defensa l’Exèrcit Roig», ha recalcat.

Frenar les temptatives de culpabilitzar de la contesa l’URSS, les autoritats de la qual van firmar un pacte de no agressió amb Hitler el 1939 i van acordar amb el líder nazi el repartiment de Polònia, constitueix una de les màximes prioritats actuals del Kremlin. Sense anar més lluny, el setembre passat, el Parlament Europeu va aprovar una moció condemnant l’esmentat acord en el seu 80è aniversari i instant la Comissió Europea a frenar els intents de «blanquejar els crims soviètics», que va definir com «un perillós component de la guerra d’informació» que duu a terme Rússia «contra l’Europa democràtica».

Tancs, míssils i bombarders 

La posposada parada militar, en la qual van participar 14.000 militars, es va desenvolupar segons el guió previst. Tancsmíssils intercontinentals, sistemes antiaeris de defensa i moderns bombarders van transvasar per la plaça Roja i el seu cel durant més d’una hora, sense que fossin mostrades en aquesta ocasió novetats de rellevància en armament.  A l’acabar la part militar de la commemoració, no va tenir lloc la desfilada del denominat Regiment Immortal,  una novetat introduïda precisament el 2015, quan van arrencar les tensions amb Occident. Des d’aleshores, el Kremlin instava els ciutadans a inundar els carrers amb fotografies de familiars que van prendre part en la guerra, atiant l’esperit patriòtic davant de l’aïllament internacional de Moscou.

Els carrers de la capital, en canvi, oferien un aspecte molt diferent al d’edicions anteriors. Tot i que es va veure molta gent al carrer, no es van formar les multituds d’altres anys. Embolicada en l’antiga bandera soviètica, i establerta en la gespa dels Jardins d’Alexandre, la Vika admet que l’atmosfera «és més trista que en anys anteriors». «Hi ha menys gent; no hi ha orquestres tocant, no regalen gelats, ni ens entreguen ampolles d’aigua», constata. Però per a ella, el seu pare Víktor i la resta de la seva família, aquesta continua sent una cita sagrada. «Hem sortit al carrer els que veritablement vivim aquesta festa», destaca.     

      

Notícies relacionades