Crisi sanitària internacional

L'Amèrica Llatina supera els 100.000 morts per Covid-19

L'arribada de l'hivern augura més riscos per a aquesta regió del planeta que té el Brasil com el seu focus principal

L'Argentina reintrodueix les restriccions aixecades davant l'agreujament de la pandèmia

zentauroepp53862819 ame8388  sao paulo  brasil   23 06 2020   un grupo de person200624173944

zentauroepp53862819 ame8388 sao paulo brasil 23 06 2020 un grupo de person200624173944 / Sebastiao Moreira

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’Amèrica Llatina ha perforat la barrera dels 100.000 morts per Covid-19 i els dos milions de contagis. Els números no sorprenen. Quan, setmanes enrere, alguns països van començar a accelerar la desescalada, l’Organització Panamericana de la Salut (OPS) va advertir que la porta de sortida de la quarantena encara estava lluny. L’hivern a l’hemisferi sud ha obligat a redoblar les restriccions malgrat els seus enormes costos econòmics, socials i emocionals, en especial per als milions de llatinoamericans precaritzats.

El Brasil és a hores d’ara el centre de la pandèmia a la regió. No només perquè voreja les 53.000 morts i en pocs dies tindrà 150.000 casos positius. Els costos d’haver subestimat el coronavirus col·loquen el gegant sud-americà en una situació de més desavantatge davant els seus veïns. El sistema hospitalari està a punt de desbordar-se.

El Govern d’ultradreta encara s’obstina a forçar l’obertura comercial i aposta per l’èxit d’una vacuna desenvolupada per la Universitat d’Oxford que va començar a provar-se entre 2.000 persones a São Paulo. Els seus patrocinadors ja van avisar que el resultat dels exàmens és incert i el camí per recórrer, llarg.

Perú, al límit

El Perú no només és el segon país de la regió en quantitat de contagis (superiors als 260.000) sinó el sisè a tot el planeta. Ja ha enterrat gairebé 9.000 ciutadans. Les seves unitats de cures intensives estan al límit. Malgrat els seus èxits macroeconòmics, un 70% dels peruans treballa de manera informal. L’ajuda estatal és exigua. Aquesta setmana van tenir lloc les primeres protestes contra el confinament. 

Xile ha superat Espanya en la xifra d’infeccions (s’acosta a les 260.000) mentre que arribarà el cap de setmana als 5.000 òbits. El Govern de dretes va canviar les autoritats sanitàries, però poca cosa ha variat. «Els qui han liderat la crisi no coneixen el seu país i han perdut el pudor davant la gent. Avui ens tenen amb hospitals col·lapsats, joves complint la seva quarantena en cotxes, estudiants sobre dels sostres per aconseguir senyal d’internet, olles comunes per fer front a la gana», denuncia el portal El Desconcierto.

Alerta roja a Mèxic

Mèxic s’ha convertit en el 13è país del món amb més infeccions  i el setè a nivell global amb més quantitat de defuncions al traspassar la barrera dels 20.000 casos letals. El president Andrés Manuel López Obrador no ha cessat en el fet de mostrar-se a favor d’avançar el camí de la desescalada. Els epidemiòlegs ho refuten i temen que la quantitat de morts arribi a les 50.000.

Morts als carrers de Bolívia

A Bolívia, mentrestant, s’han depassat els 26.000 casos positius però se sospita que el Govern ‘de facto’ no explica tota la veritat. Amb prou feines tenen 100 llits de cures intensives. Diversos hospitals van decidir suspendre parcialment l’atenció. Les històries de persones mortes als carrers són diàries.

Després de complir tres mesos de quarantena, l’Argentina acumula uns 1.100 morts i prop de 14.000 infeccions. L’elogiada política de contenció portada endavant pel president Alberto Fernández ha arribat a un punt crític. El 90% dels contagis tenen lloc a la ciutat de Buenos Aires i la seva populosa perifèria. El temor d’un agreujament exponencial de la pandèmia i el seu consegüent impacte en l’estructura sanitària ha portat el Govern peronista a tornar sobre els seus passos i decidir una imminent implementació de restriccions durant dues setmanes, similars a les del primer dia de confinament .

Notícies relacionades

«Creix el moviment, creixen els contagis. Hi ha una cosa que no està funcionant, queda’t a casa teva, no surtis», va demanar Fernández. El president ja ha hagut d’afrontar manifestacions a favor de la desescalada i contra la «dictadura» de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Colòmbia, mentrestant, també va decidir prolongar el confinament fins al 15 de juliol. S’han comptabilitzat unes 2.500 defuncions i 74.000 casos positius.

La Covid-19 és a penes l’expressió més urgent dels seriosos problemes de salut de l’Amèrica Llatina. S’han registrat més d’1,6 milions de casos de dengue durant els primers cinc mesos del 2020, la majoria al Brasil. L’OPS va cridar l’atenció que els serveis per a la prevenció i el tractament de malalties no transmissibles (ENT) s’han vist greument afectats des de l’inici de la pandèmia.