A EMPRESES ESPANYOLES

La fiscalia de Bolívia detecta sobrepreu en la compra de respiradors

El cas ha acabat amb la detenció del ministre de Salut bolivià i del cònsol a Barcelona

undefined53872527 01 06 2020 01 june 2020  bolivia  la paz  two women with fac200624182615

undefined53872527 01 06 2020 01 june 2020 bolivia la paz two women with fac200624182615 / Alexis-Demarco ABI dpa

2
Es llegeix en minuts

El fiscal de Bolívia encarregat d’investigar l’anomenat ‘cas respiradors’, Omar Mejillones, ha confirmat aquest dimecres que les autoritats del país van pagar un sobrepreu en l’adquisició de 170 d’aquests aparells a una empresa espanyola, mentre ha revelat que els implicats van optar per «desmantellar» els equips per després repartir-se el cost addicional.

L’escàndol dels respiradors va esclatar el maig passat al destapar-se que el Govern de Bolívia va pagar més de 27.000 dòlars per respirador a l’empresa espanyola GPA Innova quan el seu preu de mercat seria d’uns 7.000 dòlars. Una altra empresa espanyola, IME Consulting, va exercir com a mitjancera. Un dels detinguts va ser el cònsol de Bolívia a Barcelona, Alberto Pareja.

La conseqüència immediata va ser el cessament del ministre de Salut Marcelo Navajas, que amb prou feines feia un mes que era al capdavant de la cartera de Salut, que va ser detingut i enviat a la presó preventiva, així com l’arrest d’altres implicats en la gestió de la compra.

Després d’aixecar-se el secret de sumari, Mejillones ha explicat que en l’entrevista amb l’amo de GPA Innova es va confirmar que els aparells es van vendre per 6.600 euros per unitat, si bé Navajas va presentar una factura per 28.080 dòlars per cada un. «Evidentment existeix un sobrepreu», ha afirmat.

Per peces per justificar el preu

Per justificar aquest cost, ha explicat el fiscal, el que van fer els implicats va ser «desmantellar els kits, posar a cada kit un preu, cosa que arriba als 28.080 dòlars». A més, ha assenyalat que els involucrats havien acordat repartir-se més de 8.000 euros per cada un dels aparells, si bé no està clara la quantitat total que en rebria cada un.

«Encara no hem identificat les sumes, quant li correspondria a cadascun perquè evidentment ells no han assenyalat i no assenyalaran segurament, però el que sí que és cert i evident és que el procés de contractació dels 170 ventiladors era totalment irregular», ha insistit el fiscal, segons informa el mitjà Red Erbol.

Quant a l’exministre Navajas, Mejillones ha explicat que la seva responsabilitat recau per fer efectiu el procés de contractació, informa ‘El Deber’. Segons ha dit, «ja s’havien entregat 250.000 dòlars com a reserva per a la compra d’aquests ventiladors pulmonars, abans d’iniciar-se el procés de contractació» i «es va direccionar la compra sense tenir suport tècnic, cosa que fa responsable l’exministre de Salut, a qui el fiscal atribueix haver-se «beneficiat d’alguna suma econòmica».

Empresa que no és del sector

Notícies relacionades

D’altra banda, el fiscal també s’ha mostrat sorprès després de la investigació que IME Consulting, que va pagar l’avançament de la seva butxaca perquè comptava amb la bona fe del Govern bolivià per adquirir els equips, mai havia realitzat aquest tipus de negocis ni entén de respiradors pulmonars.

Finalment, Mejillones ha precisat que la investigació és completa al 90% i només falten prendre algunes declaracions, com a Luis Buscarons, del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), que va finançar la compra i va donar el vistiplau al Govern de Bolívia per a l’adquisició.