PANDÈMIA, CRISI I ELECCIONS

Trump prolonga i expandeix les restriccions a treballadors estrangers

El sector tecnològic adverteix de la «miopia» de la decisió

afp 1c31ir

afp 1c31ir / GUILLERMO ARIAS (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La crisi econòmica que ha acompanyat la pandèmia del coronavirus ha tornat a donar al president dels Estats Units, Donald Trump, un marc per endurir les seves polítiques de migració. Aquest dilluns el mandatari ha firmat una proclamació presidencial per la qual prolonga fins al desembre restriccions imposades a l’abril a estrangers que busquen feina als EUA. A més, ha expandit aquestes restriccions que ja va imposar a la concessió de permisos de residència (les ‘green cards’) a determinats tipus de visats que no s’havien vist afectats, incloent-hi ara els de treballadors altament capacitats, fet que ha provocat crítiques de «miopia» per part de gegants tecnològics que contracten la majoria d’aquests immigrants i denúncies de grups com la Cambra de Comerç que es tracta d’«un intent de restringir la immigració legal».

L’argument de Trump és que «sota circumstàncies normals programes de treball temporal poden donar beneficis a l’economia, però sota les extraordinàries circumstàncies de contracció econòmica pel brot de Covid-19 representen una amenaça inusual a l’ocupació de treballadors nord-americans». I en aquest marc, amb l’atur en el 13,3%, amplia i estén les restriccions fins al 31 de desembre, amb la finestra oberta a continuar aquests vetos «si fos necessari».

Ampli impacte

Entre els visats afectats hi ha els H-H-1B, tres quartes parts dels quals aproximadament s’utilitzen per a fitxatges al sector tecnològic, i els H-H-2B que s’atorguen a treballadors temporals en sectors no agrícoles com hospitalitat, construcció o jardineria.

Així mateix, s’imposa la restricció per als visats L-1, que es concedeixen a executius d’empreses per al seu trasllat als EUA i els visats J, centrats en intercanvis culturals i que afectaran, entre d’altres, professors visitants, altres acadèmics i becaris. Segons algunes lectures, del veto a aquests últims potser poden salvar-se els que acudeixen als EUA com a ‘au-pairs’.

En tots els casos es limita també la concessió de visats als familiars  dels sol·licitants. Les restriccions no apliquen els que ja estan treballant amb aquests visats als EUA i només afecten els que pretenien iniciar la seva sol·licitud des de l’estranger. I queden exempts els que hi vagin a proveir servei o treball temporal considerat essencial per mantenir la cadena de subministrament d’aliments o alguns casos no especificats que puguin considerar-se d’«interès nacional», així com personal mèdic però només si la seva feina està vinculada amb el coronavirus.

Crítiques fins i tot republicanes

Només els que han estat advocant per una línia extrema contra la immigració han celebrat la decisió de Trump, qüestionada fins i tot per alguns dels seus aliats republicans. Entre ells hi ha el senador Lindsay Graham, que va ser un dels diversos congressistes conservadors que el 27 de maig van enviar una carta sol·licitant a Trump que reconsiderés les restriccions i aquest dilluns ha advertit que el seu nou veto «tindrà un efecte esgarrifós en la recuperació econòmica».

Entre els que han criticat la «decebedora» i «miop» decisió de Trump es compten els gegants de Silicon Valley (Amazon, Apple, Google i Twitter).

També Thomas Donohue, conseller delegat de la Cambra de Comerç, un dels grups que ha fet infructuosament ‘lobby’ contra les limitacions de l’Administració. «Els canvis restrictius al sistema d’immigració de la nació impulsaran la inversió i l’activitat econòmica fora, alentiran el creixement i reduiran la creació d’ocupació», ha denunciat Donohue en un comunicat, en què ha dit que vetar treballadors com ara enginyers, executius, informàtics, metges i infermeres «no ajudarà el nostre país, ens retardarà».

Immigració i campanya

Notícies relacionades

L’enduriment de la mà de ferro de Trump en immigració no és sorpresa, especialment ara que la seva campanya per a la reelecció s’ha vist profundament alterada per l’acumulació de la crisi sanitària i econòmica de la pandèmia i la social que batega en les protestes per la justícia racial de l’últim mes. El mandatari ja ha aprofitat la crisi per agreujar normes per als que sol·liciten asil (als quals el govern ara ja no estarà obligat a donar permís de treball mentre tramiten la seva petició) i fins i tot per accelerar les deportacions de menors.

Aquest dimarts Trump viatja a Arizona per «celebrar» la construcció de 200 milles (320 quilòmetres) de mur a la frontera amb Mèxic i participar en una taula rodona sobre «seguretat a la frontera». Les eleccions presidencials són el 3 de novembre.