RÚSSIA DESPRÉS DE LA PANDÈMIA

Putin apuja els impostos als rics abans de la votació sobre la reforma constitucional

El president decreta també mesures de recolzament social a pocs dies que els ciutadans es pronunciïn a les urnes sobre la seva presidència vitalícia

zentauroepp53867714 russian president vladimir putin looks on during the victory200624112811

zentauroepp53867714 russian president vladimir putin looks on during the victory200624112811 / Sergey Pyatakov

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Una pujada de dos punts en la taxa de l’impost sobre la renda que paguen els ciutadans més adinerats de Rússia, així com un subsidi de 10.000 rubles a totes les famílies del país per cada fill menor de 16 anys que tinguin al seu càrrec. Aquestes són dues de les mesures estrella anunciades pel president rus, Vladímir Putin, en una llarga intervenció televisada aquest dimarts, pronunciada a escassos dies que s’obrin els col·legis electorals per sotmetre a votació un polèmic projecte de reforma constitucional que convertirà el líder del Kremlin en president vitalici ‘de facto’. 

La proclama de Putin sobre impostos introdueix per primera vegada a Rússia en dues dècades el concepte de fiscalitat progressiva, on les rendes més elevades paguen més l’erari públic. Fins ara, estava vigent per a tota la ciutadania una taxa plana del 13%, considerada per molts com injusta en un país on s’han arribat a amassar grans fortunes. L’increment afectarà aquells els guanys bruts del qual superin els cinc milions de rubles anuals (uns 64.200 euros), i els ingressos extra que rebi la Hisenda russa seran dedicats, segons Putin, a «nens amb malalties rares, la compra de medicaments cars, equips i mitjans per a la rehabilitació i operacions amb tecnologia punta».

Altres decisions

El cap de l’Estat rus ha donat a conèixer també altres decisions amb què aparentment intenta guanyar-se les simpaties ciutadanes, en un moment en què els sondejos d’opinió mostren que el seu índex de popularitat ha minvat a causa de la gestió de la pandèmia. Les famílies russes rebran per cada fill o filla menor de 16 anys la suma de 10.000 rubles (uns 130 euros) el mes vinent, així com l’expansió del programa d’ajuts monetaris als que hagin contret hipoteques, tot això per interntar esmorteir els perjudicis de la pandèmia entre els ciutadans. 

Putin ha dedicat el gruix del seu discurs a defensar la gestió de la pandèmia. Tot i que ha admès «problemes» i «deficiències», ha emfatitzat que «el sistema de salut rus ha demostrat que respon «de manera eficaç» a situacions d’emergència i que pot «incrementar les seves capacitats» en un escàs lapse de temps.  Segons ell, les mesures adoptades al febrer i març, com el tancament de la frontera amb la Xina i les quarantenes establertes, «han salvat desenes de milers de vides».       

Notícies relacionades