cimera telemàtica

La UE i la Xina xoquen sobre Hong Kong i la relacions comercials bilaterals

La cimera per videoconferència se salda sense comunicat conjunt i crítiques a la falta de compromisos del gegant asiàtic

Brussel·les apressa a accelerar les negociacions per acabar abans de finals del 2020 un acord sobre inversions

zentauroepp53848493 brussels  belgium   17 04 2020   european council president 200622195103

zentauroepp53848493 brussels belgium 17 04 2020 european council president 200622195103 / YVES HERMAN POOL

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Les relacions entre la Unió Europea i la Xina, els dos principals socis comercials amb un volum d’intercanvis per valor de més un bilió d’euros al dia, no passen pel seu millor moment. La llei de seguretat nacional que volen imposar a Hong Kong, les vulneracions dels drets humans en el gegant asiàtic o les campanyes de desinformació durant la crisi del coronavirus han provocat frecs diplomàtics importants en les últimes setmanes a les quals se sumen les grans discrepàncies que persisteixen en matèria econòmica i comercial.

D’aquí que la cimera d’aquest dilluns –per videoconferència– entre la cúpula de la UE i els màxims responsables del Govern xinès, el president Xi Jinping i el primer ministre Li Keqiang, s’hagi saldat sense declaració final ni roda de premsa conjunta. «Hem sigut capaços de discutir sobretot però el més important és que hem de fer progressos i la cimera ha sigut el punt de partida», ha resumit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que juntament amb el president del Consell, Charles Michel, ha qualificat la trobada d’«oberta», «substantiva» i «franca».

La cita, que s’hauria d’haver celebrat presencialment el març passat i que va ser ajornada per la irrupció de la Covid-19, ha posat de manifest l’enorme bretxa que separa Brussel·les de Pequín, «un soci negociador, competidor econòmic i rival sistèmic», segons Von der Leyen, amb el qual discrepen sobre pràcticament tot. Començant pels drets humans i Hong Kong i «preocupant» per a la UE. «Els drets humans i les llibertats fonamentals no són negociables. Sempre expressem les nostres preocupacions i avui també ha sigut així», ha explicat l’alemanya sobre una llei que «vulnera els compromisos internacionals» i el principi d’«un país dos sistemes i que si tira endavant tindrà «conseqüències negatives».

Sense avanços en comerç

Més enllà de la situació a l’excolònia britànica, el gran focus del debat continua sent com impulsar una relació econòmica i comercial intensa però que a ulls de Brussel·les és «desequilibrada» i sobre la qual no hi ha hagut progressos durant aquest últim any malgrat els compromisos assumits per Pequín el 2019. «Esperem firmar un acord sobre indicacions geogràfiques (per protegir els productes europeus amb denominació d’origen) i és bo però encara mantenim una relació comercial desequilibrada. Necessitem avançar amb urgència» i «necessitem més ambició per concloure un acord sobre inversions», ha recordat Von der Leyen sobre dues accions que la UE considera claus per respondre a la asimetria persistent entre els dos blocs quant a l’accés als seus respectius mercats.

Notícies relacionades

Segons han explicat els dos dirigents europeus, la UE encara aspira a tancar un acord sobre inversions abans de finals del 2020 però per a això exigeix al gegant asiàtic més compromisos en matèria d’empreses públiques, transparència quant als subsidis que concedeix i també quant a la transferència tecnològica. «Necessitem més lideratge polític per explicar per què és important per a la UE tenir una competència justa» i «la reciprocitat», ha recordat Michel.

«Esperem un senyal al més alt nivell (polític) de la voluntat de la Xina d’augmentar les seves ambicions, especialment sobre la protecció de les inversions. Si no, estem determinats a jugar una altra carta, la de la defensa dels nostres interessos», han avisat aquest dilluns fonts europees. La 22è cimera també ha permès abordar la reforma de l’Organització Mundial del Comerç, la sobrecapacitat d’acer xinès, la importància del sector digital o la lluita contra el canvi climàtic. «La Xina s’ha projectat com a líder global sobre qüestions climàtiques. Està del nostre costat, però ser líder exigeix responsabilitat. Apressem la Xina a comprometre’s al més aviat possible amb la neutralitat a partir del 2050», ha reclamat Von der Leyen.