GUERRA A L'EUROPA DE L'EST

Apareix després de setmanes de captiveri la dona d'un espanyol arrestada a l'est d'Ucraïna

El seu marit, Hanníbal, denuncia que Ielena Iepes Vinueza va ser arrestada el 3 de juny després de retirar una bandera russa d'un balcó

zentauroepp53848171 a man shows documents to a border guard before leaving the t200622180150

zentauroepp53848171 a man shows documents to a border guard before leaving the t200622180150 / ALEXANDER ERMOCHENKO

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La Ielena, dona del ciutadà espanyol Hanníbal Yepez Vinueza, arrestada el 3 de juny passat al seu apartament de Donetsk (est d’Ucraïna) ha aparegut finalment i es troba sana i estàlvia després de passar un difús captiveri de 15 dies en mans de les forces de seguretat de l’autoproclamada República Popular de Donetsk (RPD). Segons ha explicat la mateixa Ielena als mitjans de comunicació i a les xarxes socials a Ucraïna, va ser detinguda durant la nit perquè va retirar una bandera de Rússia i una altra de la RPD que havien penjat al seu balcó uns operaris per celebrar una festivitat nacional russa. 

Durant aquestes dues setmanes en què es trobava en parador desconegut, el seu marit Hanníbal i el bloguer ucraïnès Denis Kazanski havien dut a terme una gran mobilització popular per trobar la Ielena. La dona, en realitat, havia rebut la visita d’agents de les forces de seguretat locals que la van acusar de deshonrar els símbols nacionals. A partir de llavors, va transvasar per diversos centres de detenció fins que finalment, el 20 de juny, va ser presentada davant el jutge, que va rebaixar les acusacions probablement per l’enrenou que el seu cas va tenir en els mitjans ucraïnesos. Després de ser alliberada, ha pogut creuar la línia de demarcació que separa les regions sota control dels grups prorussos de la resta del país en estat de desorientació.  

L’Oficina d’Informació Diplomàtica ha informat que l’Ambaixada espanyola a Kíev estava al corrent del cas i va prestar assistència consular a la desapareguda, malgrat ser ciutadana d’Ucraïna i trobar-se en un país d’origen.            

Referèndum d’independència

Notícies relacionades

El Govern de Kíev va perdre el control de la ciutat de Donetsk, de prop d’un milió d’habitants, el maig del 2014, després d’un referèndum d’independència no reconegut per la comunitat internacional. L’Executiu de Kíev considera «entitats terroristes» l’autoproclamada república i la seva veïna de Lugansk, i negocia la seva reintegració. A diferència de la península de Crimea, les dues repúbliques no han sigut assumides per la Federació Russa com a part del seu territori.

Informacions periodístiques sostenen que l’est d’Ucraïna sota control de les milícies prorusses s’ha convertit en un territori sense llei. La criminalitat abunda entre les milícies de voluntaris russos que combaten allà, i que és freqüent la venjança entre capitostos rivals. El 2016, va perdre la vida Arsen Pavlon, àlies ‘Motorola’ a l’explotar un artefacte explosiu a l’ascensor del seu domicili, un atemptat que probablement va ser ideat per algú del seu entorn.       

Temes:

Ucraïna