PANDÈMIA GLOBAL

Obren les terrasses a Moscou mentre Rússia registra al dia 8.000 noves infeccions

Malgrat que l'epidèmia està lluny de ser controlada, el país celebrarà en les pròximes dues setmanes una gran desfilada militar i una votació per perpetuar Putin en el poder

zentauroepp53806417 people watch as russian military vehicles roll along tverska200619133022

zentauroepp53806417 people watch as russian military vehicles roll along tverska200619133022 / Alexander Zemlianichenko

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tot i que el sol pica de valent i el mercuri del termòmetre s’aproxima als 30 graus, la Karina no ha volgut deixar passar l’ocasió de prendre’s a la terrassa de Coffemania, una coneguda cadena russa de restaurants, el primer cafè a l’aire lliure dels últims mesos. «Està bé que hagin permès obrir les terrasses; si respectes les normes i la distància de seguretat, no hi ha d’haver cap problema», respon, quan se li recorda que les estadístiques oficials registren diàriament a Rússia al voltant de 8.000 nous contagis de Covid-19.

Una opinió molt diferent li mereix la celebració, d’aquí cinc dies, de l’ajornada  Desfilada de la Victòria, la parada militar amb què el seu país, any rere any, commemora la victòria de l’URSS sobre l’Alemanya nazi. «Això sí que és perillós; la gent estarà molt junta, hi haurà aglomeracions de militars...», contesta. I opta per una prudència pròpia de passats temps soviètics a l’evocar la imminent votació de la reforma constitucional, que convertirà Vladímir Putin en president vitalici de facto del país. «Ui, no ho sé; és que no soc una persona gaire política», conclou.

Rússia i la seva capital, Moscou, van fent accelerats passos cap a la normalitat, malgrat que les dades epidemiològiques continuen sense reflectir que l’epidèmia estigui controlada al país, almenys al mateix nivell que els grans estats d’Europa occidental. La xifra de nous contagis diaris es manté estable des de fa setmanes al voltant dels vuit milers, mentre que els morts ronden entre els 150  i els dos centenars, unes variables que han sigut sovint qüestionades per metges, premsa independents i fins i tot per l’Organització Mundial de la Salut

Moscou, obligada a desconfinar

Tot sembla indicar que l’alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, s’ha vist obligat des del Kremlin a accelerar les mesures de desconfinament perquè la gran ciutat russa estigui a punt per als dos esdeveniments, als quals el president Vladímir Putin ha donat absoluta prioritat.

Malgrat això, el perill segueix molt present en moltes parts de la vasta geografia russa, fins al punt que 20 regions o ciutats del país han preferit desmarcar-se de les directrius oficials i han suspès o ajornada la desfilada militar a causa de la situació sanitària. De fet, en regions siberianes com el Territori de Zabaikal, pròxim a la frontera amb la Xina i Mongòlia, o a  Voronezh, al sud, l’epidèmia no ha fet més que començar i es registren increments d’infeccions en l’àmbit local, tal com van admetre aquesta setmana les seves autoritats. 

La gestió de la crisi sanitària ha generat un gran descontentament entre l’estament mèdic del país, a causa de l’escassetat de mitjans i material, i les promeses incomplertes de sobresous per a l’estressat personal que treballa als hospitals. Recentment, Alla Samoilova, al capdavant de Roszdravbnadzor, l’ens estatal encarregat de la sanitat ciutadana, va haver d’admetre que gairebé 500 doctors havien mort a Rússia a causa del coronavirus, dada que multiplica per cinc la xifra prèvia de només un centenar. «Només els importa el referèndum. Tinc molts amics en clíniques públiques que es queixen que han sigut amenaçats si no van a votar», revela a aquest diari l’Ekaterina, una metge que treballa en una clínica privada del centre de Moscou. 

Notícies relacionades

        

             

Temes:

Rússia