TENSIÓ RACIAL ALS EUA

Càrrec d'assassinat contra el policia blanc que va matar Rayshard Brooks

El fiscal dona nous detalls sobre el cas que ha sacsejat Atlanta

1b070027-853b-4b07-ad0d-3cdb8210c9da-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El cas de Rayshard Brooks no és, per desgràcia, inusual als Estats Units: un home negre que «mai es va presentar com una amenaça» que divendres passat va acabar mort de dos trets per l’esquena d’un policia a Atlanta. En un país sacsejat des de fa setmanes per una nova consciència davant de la brutalitat i el racisme en les forces de l’ordre, no obstant, la recerca de la justícia s’accelera. Aquest dimecres, la fiscalia del comtat de Fulton, que ha assumit el cas de Brooks, ha anunciat 11 càrrecs contra Garret Rolfe, l’agent blanc que li va disparar, incloent-hi el d’homicidi connectat a altres delictes, pels quals podria ser condemnat a cadena perpètua o pena de mort. L’altre agent involucrat, Devin Brosnan, s’enfronta a tres càrrecs.

Brooks s’havia quedat adormit al seu cotxe a la cua de menjar d’una hamburgueseria. La policia va arribar i el va sotmetre a un control d’alcoholèmia en el qual va donar positiu. Durant més de 40 minuts havien mantingut una conversa «cordial» i fins i tot «gairebé jovial» segons el fiscal Paul Howard, que ha assegurat que Brooks «va seguir cada instrucció, va respondre cada pregunta».

Tot es va accelerar quan Rolfe va voler emmanillar Brooks, sense informar-lo de per què també segons la fiscalia. En un forcejament amb els agents Brooks va arrabassar a Brosnan la pistola elèctrica i es va posar a córrer per l’aparcament, i va arribar a apuntar amb la pistola Rolfe, que el perseguia. L’agent va treure la seva arma de foc i va disparar tres vegades. Dos dels trets van tocar Brooks.

Nous detalls

«Hem conclòs que en el moment en què va ser disparat no presentava una amenaça immediata de mort o de dany físic greu per a l’agent o els agents», ha dit el fiscal a l’anunciar els càrrecs. També ha donat nous detalls de l’incident, pel qual ja es va acomiadar fulminantment Rolfe, es va posar el segon agent en baixa administrativa i va dimitir la cap de policia d’Atlanta.

Segons ha explicat, Rolfe sabia que la pistola elèctrica que tenia Brooks no era funcional ja que ja s’havia disparat dues vegades, amb la qual cosa sabia que la seva vida no corria perill quan va utilitzar la seva arma de foc. A més, segons el fiscal, el policia hauria dit «el tinc» i hauria colpejat Brooks quan ja estava ferit a terra. Els agents van tardar dos minuts i 12 segons a prestar ajuda a Brooks.

Ànims incendiats

Notícies relacionades

El cas havia tornat a incendiar els ànims a Atlanta, on es van viure protestes com les de tot el país per l’assassinat policial de George Floyd a Minneapolis i sis policies ja van ser acusats pel mateix fiscal d’ús de força excessiva contra dos joves durant les manifestacions. A l’estat de Geòrgia, a més, les tensions estaven elevades per un altre cas, la mort en mans de dos homes blancs d’un jove negre, Ahmaud Arbery, quan feia jòguing. Va succeir al febrer però no hi va haver arrestos i imputacions fins al mes passat, quan es va publicar el vídeo del succeït.

L’anunci de càrrecs contra Rolfe i Brosnan ha sigut celebrat per la família de Brooks i per molts activistes mentre que ha sigut rebutjat com a «precipitat» per líders de sindicats policials. Hores després que es produís la policia d’Atlanta reconeixia que estava tenint «més trucades que de costum» d’agents excusant-se per no anar a la feina en el torn de dimecres a la nit. I l’alcaldessa d’Atlanta, Keisha Lance Bottoms, ha dit a la CNN que la «moral» en la policia de la ciutat s’ha «delmat».