DECISIÓ HISTÒRICA

El Suprem dels EUA empara homosexuals i trans en la llei de drets civils

Sis jutges, incloent-hi dos conservadors, dictaminen que no es pot discriminar per orientació sexual o identitat de gènere

La històrica decisió és una clatellada per a l'Administració Trump, que fa només tres dies va treure a la comunitat proteccions en sanitat

MR949. WASHINGTON (DC, EE.UU.), 08/02/2017.- El juez nominado a la Corte Suprema Neil Gorsuch (d) se reúne con el senador demócrata por Connecticut Richard Blumenthal (i) hoy, miércoles 8 de febrero de 2017, en el Capitolio de Washington (DC, EE.UU.). Gorsuch fue nominada a la Corte Suprema por el presidente Donald Trump para reemplazar al fallecido Antonin Scalia. EFE/Michael Reynolds

MR949. WASHINGTON (DC, EE.UU.), 08/02/2017.- El juez nominado a la Corte Suprema Neil Gorsuch (d) se reúne con el senador demócrata por Connecticut Richard Blumenthal (i) hoy, miércoles 8 de febrero de 2017, en el Capitolio de Washington (DC, EE.UU.). Gorsuch fue nominada a la Corte Suprema por el presidente Donald Trump para reemplazar al fallecido Antonin Scalia. EFE/Michael Reynolds / MICHAEL REYNOLDS (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha donat aquest dilluns una transcendental victòria a la lluita de la comunitat LGTBI al determinar per primera vegada que l’orientació sexual i la identitat de gènere estan emparades contra la discriminació en la llei de drets civils.

La decisió ha sigut adoptada per sis vots a favor i tres en contra a l’alt tribunal, de majoria conservadora i ha sigut precisament Neil Gorsuchun dels seus jutges més conservadorsnominat per Donald Trump, el que ha firmat l’opinió que fa història i que han ratificat també el president del Suprem, John Roberts, i els quatre jutges progressistes. I és una clatellada per a l’actual Administració, que ha estat reduint proteccions per a la comunitat i fa només tres dies, per exemple, anul·lava un canvi impulsat per Barack Obama per evitar la discriminació en la comunitat LGTBI en l’accés a la sanitat i les assegurances mèdiques.

Sexe, orientació i identitat

Notícies relacionades

El Suprem tenia sobre la taula tres casos: el de dos homes homosexuals que van denunciar haver sigut acomiadats per la seva orientació sexual, uns dels quals va morir el 2014, i el d’una dona transgènere també acomiadada per aquest motiu i que va morir el mes passat. Les seves històries posaven sobre la taula un debat que fa dècades que està obert: si el títol VII de la llei de drets civils, del 1967, que inclou entre la prohibició de discriminació per factors el «sexe» (a més de raça, color, religió i origen nacional), incloïa orientació sexual i identitat de gènere, una cosa que rebutja l’Administració Trump.

«La resposta és clara», ha escrit, no obstant, Gorsuch, que ha sigut conseqüent amb la seva visió que la manera legítima de llegir els estatuts és seguint els seus textos, no les expectatives que poguessin tenir els que els van redactar, que en aquest cas i as anys 60 gairebé amb certesa no van considerar proteccions per a la comunitat LGBTQ. «Algú que acomiada un individu per ser homosexual o transgènere l’acomiada per característiques o accions que no hauria qüestionat en membres d’un sexe diferent. El sexe té un paper necessari i inocultable en la decisió, exactament el que prohibeix el títol VII».