discurs a la nació

Macron accelera la desescalada i anuncia l'inici d'una «nova etapa» a França

El president francès donarà prioritat a la reconstrucció econòmica i social del país

zentauroepp53757276 int internacion macron200614202345

zentauroepp53757276 int internacion macron200614202345 / BENOIT TESSIER

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

La crisi sanitària sembla estar sota control i el president francès, Emmanuel Macron, vol girar full del període de confinament, obrir una nova etapa i dibuixar el futur. «La lluita no s’ha acabat, però estic content d’aquesta primera victòria contra el virus», ha dit aquest diumenge en un missatge solemne a la nació, el quart des de l’inici de la pandèmia, en què ha mostrat fermesa i ha demanat unitat per a la reconstrucció del país.

França prem l’accelerador de la desescalada iniciada l’11 de maig per reprendre amb força l’activitat econòmica i, a partir d’aquest dilluns, eliminarà els controls  fronterers amb els països de l’espai Schengen, els bars i restaurants parisencs obriran íntegrament –i no només les terrasses, com fins ara– i guarderies, escoles i centres de secundària tornaran a tenir els alumnes a classe, de manera obligatòria, el 22 de juny. També es mantindrà la celebració de la segona volta de les eleccions municipals, el 28 de juny.

En el seu discurs, Macron ha fet balanç de la gestió de l’epidèmia –«no ens en hem d’avergonyir», ha dit– i ha promès extreure les conseqüències dels errors comesos, però l’accent l’ha posat en el futur, en la reconstrucció econòmica i social que s’haurà de fonamentar en la «independència» francesa.

«La prioritat dels dos pròxims anys serà recuperar plenament el control de les nostres vides, del nostre destí, a França i a Europa», ha indicat. Ha remarcat la fortalesa de l’Estat francès al recordar que s’han mobilitzat 500.000 milions d’euros per mantenir l’activitat castigada per la crisi de la Covid-19 i ha descartat una pujada dels impostos per finançar el voluminós deute públic.

Racisme i història

En un context social agitat per les protestes contra el racisme i la violència policial sorgides després de l’assassinat de l’afroamericà George Floyd, el president, que fins ara no s’havia pronunciat sobre la qüestió, ha garantit que serà «inflexible» davant el racisme i ha anunciat que es prendran mesures per garantir la igualtat d’oportunitats.

Notícies relacionades

No obstant, ha advertit que la República «no esborrarà les empremtes del seu passat ni farà caure cap estàtua».  Macron ha expressat també el seu recolzament a les forces de l’ordre, que en els últims dies han mostrat el seu malestar al sentir-se estigmatitzades pel Govern.

«Tenim per davant desafiaments històrics. Per superar-los no oblidem mai la nostra força. Tinguem junts aquesta voluntat de conquistar aquesta energia dels dies que venen», ha afirmat.