POLÈMICA A FRANÇA

La policia francesa carrega contra el Govern per les mesures contra el racisme

Els agents se senten assenyalats pels anuncis del ministre de l'Interior per combatre el racisme

zentauroepp53732664 french police unionists demonstrate with a banner reading  n200612150728

zentauroepp53732664 french police unionists demonstrate with a banner reading n200612150728 / Michel Euler

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

A l’intentar apagar un incendi n’ha provocat un altre. El ministre de l’Interior francèsChristophe Castaner, està contra les cordes des que aquest dilluns va declarar una política de tolerància zero davant el racisme en la policia, obligat per les protestes que ha provocat a França l’assassinat de l’afroamericà George Floyd en mans d’un policia nord-americà.

Tot i que va deixar clar que la policia francesa no té res a veure amb la nord-americana, l’anunci que es prohibiria la tècnica de l’estrangulació i que qualsevol sospita confirmada de racisme comportaria una suspensió, no ha caigut gens bé entre els membres de les forces de l’ordre.

Els agents se senten estigmatitzats i denuncien que Castaner, i fins i tot el mateix president, Emmanuel Macron, els ha abandonat i han cedit a la pressió dels manifestants que han sortit al carrer per denunciar la violència policial després de la commoció mundial nascuda a Minneapolis.

‘La Marsellesa’ davant Interior

Els representants sindicals fa dos dies que desfilen pel ministeri, però la desconfiança amb Castaner continua augmentant, així que, responent a la convocatòria dels sindicats Alliance, UNES, Synergie i el Sindicat Independent de Comissaris de Policia (SICP), aquest divendres un seguici policial ha recorregut els Camps Elisis retronant per l’avinguda amb el clàxon d’una vintena de cotxes, abans de guardar un minut de silenci i cantar ‘La Marsellesa’ davant d’Interior.

«Les paraules de Castaner són la gota que fa vessar el got», ha dit el secretari general d’Alliance, Fabien Vanhemelryck, reclamant el recolzament del Govern i recordant que, entre la revolta dels ‘armilles grogues’ i el desplegament de les forces de seguretat durant el confinament, els agents estan esgotats. «No poden més», ha dit.

Yves Lefebvre, del sindicat majoritari Unité-SGP Police-FO, ha arribat a demanar als seus col·legues que no practiquin cap detenció i es concentrin davant de les comissaries. Una imatge simbòlica que s’ha repetit a diverses ciutats des d’aquest dijous és la dels policies en fila deixant caure les manilles a terra en senyal de protesta.

Ruptura definitiva

La situació de la policia ha provocat nombroses reaccions polítiques. La presidenta de Reagrupament Nacional (antic Front Nacional), Marine Le Pen, no ha perdut l’oportunitat de treure rèdit al malestar i s’ha presentat en una comissaria dels Alts del Sena, al nord del país, per «recolzar les forces de l’ordre abandonades per la seva jerarquia política».

Notícies relacionades

En l’altre extrem del tauler polític, La França Insubmisa considera que Castaner hauria de dimitir perquè «posa en perill la institució», segons ha assenyalat el diputat Alexis Corbière a Public Sénat, i el diputat d’Els Republicans Eric Ciotti ha considerat a Le Figaro que la ruptura entre la policia i el ministre és «definitiva».

Tot en vigílies d’una manifestació convocada a París pel comitè Adama Traoré –el nom del jove negre de 24 anys que va morir el 2016 a la comissaria de policia on estava detingut– que la prefectura tem massiva (entre 10.000 i 20.000 persones) i plena d’aldarulls per la presència d’elements radicals, ‘armilles grogues’ i joves de la perifèria parisenca.

Temes:

França