RÚSSIA DAVANT DE LA PANDÈMIA

L'OMS qüestiona les dades epidemiològiques de Rússia

El director executiu per a les Situacions d'Emergència admet que «costa entendre» la baixa mortalitat del país euroasiàtic

Moscou informa que el nombre de contagiats per Covid-19 des de l'inici de la pandèmia ha superat ja el mig milió

zentauroepp53724530 people wearing face masks to protect against coronavirus wal200611190040

zentauroepp53724530 people wearing face masks to protect against coronavirus wal200611190040 / Pavel Golovkin

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Les dades epidemiològiques subministrades per les autoritats sanitàries de Rússia, criticades i qüestionades per fonts mèdiques independents i investigacions periodístiques, també generen dubtes en el màxim organisme mundial en temes sanitarisMichael Ryan, director executiu per a Programes d’Emergències en l’Organització Mundial de la Salut (OMS)ha admès davant la premsa que «costa creure» el baix índex de mortalitat en el gegant euroasiàtic. Mentrestant, el país continua acumulant milers d’infeccions diàries, i ja supera el mig milió de contagiats.

«Per descomptat, és inusual que la quantitat de morts en relació amb la quantitat d’infeccions sigui baixa», ha admès el responsable sanitari. Per a Ryan, Rússia i Europa no presenten grans diferències quant a edat mitjana de la població o sistema sanitari, variables que podrien explicar que Moscou difongui índexs de mortalitat fins i tot inferiors als de països com Alemanya. I recomana al Govern rus replantejar-se la seva comptabilitat: «És important que l’Executiu rus torni a analitzar el seu mètode de càlcul i s’asseguri que el manté al dia de forma correcta».

Negativa del Kremlin

El Kremlin ha reaccionant a les afirmacions del responsable de l’OMS negant taxativament qualsevol contradicció o manipulació. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha respost davant la premsa amb un lacònic «no» a la pregunta de si hi havia alguna cosa estranya en la informació subministrada per Rússia, mentre ha proposat que Rospotrebnadzor, l’ens estatal encarregat de vetllar per la salut dels consumidors, contacti amb l’organització sanitària dependent de l’ONU i li doni les explicacions pertinents.

Diverses investigacions periodístiques han qüestionat les dades proporcionades per Moscou sobre la Covid-19, incloent no només l’índex de mortalitat sinó el nombre total d’infectats. S’han filtrat gravacions en què un governador regional instava els seus subalterns a manipular les xifres; s’han publicat enquestes en les quals un nombre significatiu de metges admetien haver rebut instruccions dels seus responsables a l’hora de diagnosticar i tipificar els casos; fins i tot alguns experts en dades han arribat a demostrar inconsistències en les estadístiques.

Notícies relacionades

Les autoritats russes han negat sistemàticament totes les acusacions i, fins i tot, han amenaçat de represaliar els mitjans que publiquin aquestes informacions, amenaçant de retirar les acreditacions als corresponsals estrangers.

A diferència del que succeeix en els grans estats europeus, Rússia continua comptabilitzant diàriament milers de noves infeccions. Aquest dijous, s’ha informat de l’existència de 8.404 nous positius identificats en les últimes 24 hores, i ja superen la barrera psicològica del mig milió d’infeccions i converteixen el país en el tercer més afectat per la pandèmia. El nombre de morts, no obstant, es limita a 174 i el país, des de l’inici de la pandèmia, ha acumulat poc més de 6.000 defuncionsmenys fins i tot que el Canadà, amb una xifra de contagiats cinc vegades inferior.