CRISI POLÍTICA

Escàndol a l'Argentina per la investigació a Macri per escoltes il·legals

La justícia investiga les activitats d'espionatge durant el Govern de dretes

Polítics, sindicalistes i centenes de periodistes van ser blanc dels agents d'intel·ligència

zentauroepp50571613 topshot   argentina s president and presidential candidate o191025123927

zentauroepp50571613 topshot argentina s president and presidential candidate o191025123927 / RONALDO SCHEMIDT

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«He intentat en tot moment estar al servei de tothom. He volgut escoltar tots els punts de vista. Per triar el millor», va dir Mauricio Macri pocs dies abans d’abandonar la presidència de l’Argentina, el desembre passat, al fer un balanç autoindulgent del seu Govern. La política argentina és tan vertiginosa que, fins i tot en plena pandèmia, el verb ‘escoltar’ i el substantiu ‘servei’ adquireixen, mig any després, significats diferents. Tres jutges diferents investiguen presumptes accions d’espionatge il·legal de dirigents polítics opositors i fins i tot aliats molt pròxims, sindicalistes i centenes de periodistes, realitzats pel servei d’intel·ligència. Les investigacions apunten contra l’excap d’Estat, qui havia anomenat al capdavant de l’Agència Federal d’Intel·ligència el seu amic i exrepresentant de futbolistes, Gustavo Arribas.

Durant els seus anys com a alcalde de la ciutat de Buenos Aires, Macri va haver de presentar-se davant d’un jutge per una causa de seguiment del parapsicòleg Néstor Leonardo, llavors parella de la seva germana Sandra. En aquella oportunitat, la responsabilitat per la intromissió en la vida privada del cunyat amb habilitats paranormals va recaure sobre el cap del clan familiar, el magnat Franco Macri. Alhora, ressonava l’escàndol de les escoltes telefòniques a dirigents de la comunitat jueva. En aquesta causa va estar processat el seu cap de policia, Jorge Palacios. Nouvingut a l’Executiu Nacional, a finals del 2015, Macri va ser deslligat d’un expedient que va acabar al cubell de les escombraries.

500 fitxes d’objectius

Les investigacions reflecteixen que l’italià Salvatore Pica, nòvio de la seva altra germana Florencia, ha sigut un dels objectius dels agents d’Arribas. No només ell. La nova agència d’intel·ligència acaba d’entregar a la fiscal Paloma Ochoa unes 500 fitxes d’altres de les persones seguides.

Notícies relacionades

Al seu torn, el jutge Federico Villena, investiga les relacions d’un grup d’espies, autodenominat Super Mario Bros, amb la coordinadora de Documentació Presidencial, Susana Martinengo. Es presumeix que la banda li enviava informes i àudios sobre les activitats de l’en aquell moment expresidenta Cristina Fernández de Kirchner i el seu entorn. Els Mario Bros van arribar a col·locar micròfons a les cel·les que ocupaven kirchneristes detinguts en el marc de diferents causes. La banda es nodria d’advocats, policies de Buenos Aires i fins a un presumpte narco conegut com a Verdura.

Macri no té dubte que tot això és una venjança política. «Estic convençut que ell no hi té res a veure», va assenyalar l’actual alcalde de la capital i el seu principal aliat polític, Horacio Rodríguez Larreta, qui també hauria sigut blanc dels tafaners. «Que la justícia faci el que ha de fer», va dir el president Alberto Fernández.

Temes:

Argentina