Milers de persones reten homenatge a George Floyd abans del seu enterrament a Houston

Trump nega que el racisme sigui un problema estructural entre els cossos policials del país

El candidat demòcrata Joe Biden acudeix a consolar la família de Floyd durant la vetlla a Texas

texas / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Milers de persones van acudir dilluns a acomiadar George Floyd a Houston, la ciutat texana on va créixer l’afroamericà de 46 anys assassinat per la policia fa dues setmanes a Minneapolis. Un degoteig constant de personalitats i gent anònima va desfilar durant tot el dia davant la seva capella ardent, mentre el debat sobre la reforma de la policia creixia al Congrés i diverses ciutats del país. Les multitudinàries manifestacions contra el racisme no han cessat, però s’ha esvaït la violència de les jornades inicials i l’agressivitat d’unes forces de l’ordre que en gran manera han tornat als seus aquarteraments. La protesta ja no és un volàtil esclat social, sinó un pols a foc lent per aconseguir que les promeses de sempre acabin aquesta vegada en alguna cosa.

El president Donald Trump no va assistir a la vetlla ni tampoc s’espera que comparegui en el funeral que aquest dimarts es farà en la més estricta intimitat familiar. El republicà ha renunciat a complir amb el paper tradicional que van exercir els seus predecessors des de mitjans del segle passat, cada vegada que els carrers cremaven per les flagrants injustícies de les quals continuen sent víctimes els negres. Ni tan sols s’ha reunit amb líders afroamericans o ha dedicat un discurs a abordar les supurants ferides racials, com sol ser preceptiu en aquests casos. De fet, dilluns va negar que el racisme sigui un problema entre els cossos policials del país. «El 99,9% és gent formidable, que ha fet una tasca exemplar», va dir al reunir-se amb diversos líders policials a la Casa Blanca.

La combativa fredor amb què Trump ha gestionat la crisi li està passant factura. D’acord amb una enquesta de la ‘CNN’ publicada dilluns, el seu índex d’aprovació ha caigut set punts des del mes passat. Només el 38% dels nord-americans aprova la seva gestió.

L’absència del president en la vetlla va ser aprofitada pel seu rival en les presidencials de novembre, Joe Biden, que es va reunir amb la família de Floyd en un dels salons de l’església on es va instal·lar la capella ardent. «Els va escoltar i va compartir el seu dolor. Aquesta compassió significa molt per a la família en aquests moments de dol», va assegurar després l’advocat dels Floyd, Benjamin Crump. També va assistir a la vetlla el governador republicà de Texas, Greg Abbott, que va compartir uns minuts tot sol amb la família. «Aquesta és la tragèdia més horrorosa que he experimentat personalment», va dir Abbott. «George Floyd canviarà l’arc del futur dels EUA. No ha mort en va».

Notícies relacionades

Això és el que reclamen els nord-americans que han pres aquests dies els carrers, un objectiu tremendament relliscós, com demostren les reformes empreses durant la presidència de Barack Obama, moltes de les quals revocades quan Trump va arribar a la presidència. Es diu que aquesta vegada serà diferent, potser per la intensitat i l’abast geogràfic de les protestes, però en ple any electoral és molt qüestionable que el Senat republicà permeti un rentat de cara de les lleis que regulen l’actuació policial. Una altra cosa és el que facin els municipis. 

A la vetlla de Floyd, el cos del qual es va exhibir en un taüt daurat, hi van assistir també familiars d’altres afroamericans assassinats cruelment per la policia o vigilants blancs. Des d’Ahmaud Arbery fins a Eric GarnerMichael Brown i Trayvon Martin. «Això fa mal», va dir el germà del mort, Philonise Floyd, al llegir alguns dels seus noms. «Aconseguirem que es faci justícia. Ho aconseguirem. No deixarem que aquesta porta es tanqui».