RÚSSIA, DESPRÉS DE LA PANDÈMIA

Rússia suprimeix les restriccions, obre les fronteres i autoritza els vols a partir del juliol

L'alcalde de Moscou avança sobtadament una setmana el final del confinament després d'haver sigut advertit pel primer ministre

El Govern reobre parcialment les fronteres als seus ciutadans i els vols internacionals es reprendran d'aquí un mes

zentauroepp53693999 people enjoy warm weather in downtown moscow on june 8  2020200608170150

zentauroepp53693999 people enjoy warm weather in downtown moscow on june 8 2020200608170150 / YURI KADOBNOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Sobtadament, i amb una setmana d’antelació respecte a anuncis previs, l’alcaldia de Moscou ha cancel·lat, a partir d’aquest dimarts, 9 de juny, totes les restriccions al moviment dels ciutadans, en vigor des de març. La desescalada es realitzarà en tres etapes i la ciutat no recuperarà la total normalitat fins a finals de juny.

En primer lloc, se suprimirà el sistema de passis, podran obrir les seves portes les perruqueries, els salons de bellesa i les oficines d’ocupació i serà possible visitar els cementiris. A partir del 16 de juny, les bibliotequesmuseus i fins i tot el zoo rebran públic de nou; els metges estomatòlegs (els únics que es trobaven inactius) tractaran pacients, i els cafès i restaurants treballaran tot i que només a les terrasses d’estiu. Per a l’última fase, en vigor el 23 de juny, tota l’activitat d’hostaleria serà autoritzada en règim de normalitat, els gimnasos i les piscines recuperaran les seves activitats, i també ho faran les llars d’infants. 

Sobtat canvi d’opinió

Notícies relacionades

El sobtat canvi d’opinió de l’alcalde Serguei Sobianin, un líder que durant la fase aguda de la pandèmia s’ha significat amb declaracions d’advertència allunyades del triomfalisme del Kremlin, es produeix només després que el primer ministre, Mikhaïl Mixustin, recentment nomenat per Vladímir Putin, donés instruccions al Ministeri de Justícia i al de Salut d’«examinar» les mesures adoptades per les autoritats regionals en la lluita contra el coronavirus, amb especial atenció als decrets aprovats per l’alcalde moscovita. 

Tant la presidència com l’Executiu estan interessats a retornar a la normalitat com més aviat millor. Els ciutadans han sigut convocats a les urnes d’aquí a tres setmanes per ratificar una reforma constitucional que convertirà Putin en president vitalici, una cita de gran transcendència per al Kremlin. Ja a nivell federal, el Govern rus ha continuat donant bones noves als seus ciutadans, obrint fronteres als qui vagin a estudiar, a treballar o a rebre tractament mèdic, i està prevista per al juliol la represa dels vols internacionals.