VIOLÈNCIA A LES FORCES DE SEGURETAT

Les reclamacions contra la policia augmenten gairebé un 30% a França

Macron demana al Govern respondre a les reivindicacions expressades en les manifestacions contra la violència de les forces de l'ordre

zentauroepp53679040 policia francia200608134207

zentauroepp53679040 policia francia200608134207 / MOHAMMED BADRA

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

En ple debat sobre la violència policial i després d’un cap de setmana que ha tret als carrers francesos 23.000 manifestants fent-se ressò de la marea d’indignació provocada per l’assassinat de George Floyd als Estats Units, el Defensor dels Drets, organisme independent similar al Defensor del Poble, indica aquest dilluns al seu informe anual que les reclamacions contra les forces de l’ordre han augmentat el 2019 un 29%.

El percentatge de faltes comeses contra la deontologia professional només representa el 10% de les demandes, però el que lamenta el titular de la institució, Jacques Toubon, és que no s’hagin obert els expedients disciplinaris que havia reclamat. També recorda que és essencial que els agents no s’allunyin dels principis ètics de la professió si volen que els ciutadans confiïn en la policia.

El Govern, mentrestant, vol evitar les comparacions amb la situació dels Estats Unitsrepetint el missatge que a França no hi ha ni violència ni racisme estatal.

Rosari de tragèdies

Tot i així és conscient que urgeix donar una resposta al rosari de tragèdies pels excessos comesos a les perifèries de les grans ciutats, on la gran majoria de la població és d’origen immigrant, o la duresa de les càrregues policials durant les manifestacions que ha viscut el país els últims quatre anys.

El ministre de l’InteriorChristophe Castaner, es mou entre dues aigües advertint que serà intransigent amb els abusos policials i alhora recolzant les forces i cossos de seguretat de l’Estat, extenuades per un llarg període marcat per l’amenaça terrorista i la conflictivitat social. Deixant clar que no convé generalitzar, el ministre ha promès que qualsevol falta o paraula racista serà sancionada.

De moment, a instàncies d’Interior, la Fiscalia de París ha obert una investigació arran de les revelacions de la web Streetpress sobre un grup privat de Facebook integrat per 8.000 membres de la policia en què s’intercanviaven missatges racistes, homòfobs i sexistes.

D’altra banda, el 2019, la Inspecció General de la Policia Nacional (IGPN) va obrir 1.460 investigacions judicials (un 23% més que el 2018), la meitat per acusacions de violència, informa Afp.

El silenci de Macron

Notícies relacionades

Xifres a part, el delicat assumpte de la discriminació racial s’ha colat en l’escena política, monopolitzada fins ara per la gestió de la crisi del coronavirus, i ha obligat Emmanuel Macron a intervenir en un assumpte sobre el qual no ha dit ni una paraula fins ara.

El president s’ha reunit aquest cap de setmana amb membres del Govern, representants de la societat civil i associacions i ha demanat a l’Executiu fer propostes ràpidament per respondre a les reivindicacions de justícia davant els abusos policials que s’han expressat al carrer.