DETINGUT PER NO UTILITZAR MÀSCARA

Les protestes sacsegen Mèxic després de la mort d'un jove sota custòdia policial

La difusió de les imatges de la violenta detenció de Giovanni López encén els carrers, enfronta els polítics i mobilitza figures conegudes que denuncien la brutalitat de la policia

bfdc5573-97e9-4dc9-af7b-843f075da513-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Eduard Ribas i Admetlla (Efe)

La ira per la brutalitat policial ha arribat a Mèxic en plena pandèmia de coronavirus després de l’assassinat del jove Giovanni López, suposadament arrestat per no portar mascareta a l’estat de Jalisco, el que ha derivat en fortes protestes i un xoc entre el Govern federal i l’estatal. Malgrat la detenció, divendres, de tres policies relacionats amb el cas, les xarxes socials continuen inundades amb l’etiqueta #JusticiaParaGiovanni, emulant la protesta als EUA per la mort de George Floyd quan estava sota custòdia policial.

L’agressió contra una manifestant durant les protestes a Ciutat de Mèxic, gravada i difosa àmpliament a les xarxes socials, va derivar en la detenció de dos policies més i en l’agreujament del malestar social. Els agents han sigut posats a disposició de la Fiscalia General de Justícia. També hi va haver greus incidents a Guadalajara, capital de l’estat de Jalisco, on dijous, durant la protesta per la mort de López, un manifestant va calar foc a un policia i es van incendiar diversos cotxes patrulla. Divendres van tenir lloc quatre manifestacions més, també a Guadalajara, que van demanar l’alliberament de 28 joves detinguts el dia anterior.

Per una mascareta

Tot i que Giovanni López va morir fa un mes, el cas va cobrar rellevància aquesta setmana, després que es difongués a les xarxes el vídeo del violent arrest del jove, de 31 anys, per part de policies municipals d’Ixtlahuacán de los Membrillos, a 40 quilòmetres de Guadalajara. En el vídeo, del 4 de maig, un presumpte familiar de Giovanni crida a la patrulla que se l’està emportant «perquè no porta mascareta», mentre el jove crida: «¡Ajuda’m!» entre insults dels policies. «Ell estava tranquil i vostès el van colpejar», exclama un altre home contra els agents. Segons la família, l’endemà els van avisar que Giovanni havia sigut traslladat a l’hospital, on va morir amb marques de cops al cos i un tret a la cama.

Portar mascareta és obligatori per evitar contagis de coronavirus a Jalisco, on les autoritats van anunciar «zero tolerància» per a qui incompleixi les mesures sanitàries. No obstant, la Fiscalia de Jalisco va negar que la detenció fos motivada per l’ús de la mascareta i la va atribuir al fet que Giovanni «es va posar violent» i el van haver de portar a comissaria.

Indignació unànime

Malgrat la detenció de tres policies relacionats amb el cas i la substitució de la policia local d’Ixtlahuacán de los Membrillos per policies estatals, aquest dissabte està convocada una nova manifestació davant la residència del governador de Jalisco, Enrique Alfaro. Al clima enrarit se sumen les protestes convocades durant tota la setmana davant l’Ambaixada dels Estats Units a la capital mexicana contra del racisme i els abusos policials, que divendres van derivar en una sèrie d’aldarulls provocats per encaputxats.

Els manifestants no estan sols. «La mort de Giovanni sota custòdia policial és un greu símptoma de l’ús indegut de la força utilitzada per les autoritats i l’ús generalitzat de la tortura», va afirmar Amnistia Internacional. Reconegudes figures de l’art a Mèxic també van denunciar l’assassinat del jove. «Giovanni no va morir, el va matar la policia. «Giovanni no va morir, el va matar la policia», va escriure el popular actor Gael García Bernal. I l’oscaritzat director Guillermo Del Toro va publicar dijous a Twitter: «A més d’un mes, no hi ha respostes, no hi ha arrestos. No és abús d’autoritat. És assassinat. El disbarat –la bogeria absoluta– és que hi hagi un assassinat en nom d’un assumpte de salut pública».

Xoc entre governs

Notícies relacionades

Tot i que tant les autoritats del Govern federal com les de Jalisco han condemnat la mort de Giovanni, el cas ha derivat en un xoc entre el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, i el governador Enrique Alfaro, de partits oposats. Alfaro va prometre justícia per la mort del jove, que va qualificar d’«atrocitat», tot i que es va afegir a la tesi de la fiscalia que Giovanni no va ser detingut per la mascareta i va acusar el Govern federal d’instigar les protestes a Guadalajara. «Darrere de tot el que està passar en aquest cas a Jalisco hi ha interessos molt precisos i molt puntuals construïts des de la Ciutat de Mèxic, des dels soterranis del poder», va dir.

Divendres, López Obrador va rebutjar «l’ús de la força» contra els ciutadans, va demanar a la Comissió Nacional dels Drets Humans investigar el cas i va rebutjar les acusacions del governador. «Jo no tinc res a veure amb el que lamentablement va passar a Jalisco. Si el governador té proves, que les doni a conèixer. El que acusa ha de provar», va dir López Obrador, que va convidar Alfaro a retractar-se.