el més castigat d'Europa

Els 40.000 morts del Regne Unit posen en dubte l'estratègia de Boris Johnson davant el coronavirus

El país registra 357 morts al dia, deu setmanes després de decretar el confinament

3
Es llegeix en minuts
Guillermo Ximenis / Efe

Els dubtes sobre l’estratègia que ha seguit el Govern del primer ministre britànic, Boris Johnson, per fer front a la pandèmia de coronavirus han augmentat al superar-se aquest divendres els 40.000 morts confirmats per Covid-19 al Regne Unit, el país més castigat d’Europa pel virus.

La xifra és ja el doble dels 20.000 morts que el conseller científic de l’Executiu, Patrick Vallance, considerava a mitjans de març que seria «un bon resultat» de la gestió de la crisi.

Pressionat per reactivar l’economia al més aviat possible, Johnson ha ordenat aquesta setmana obrir les escoles primàries a Anglaterra i preveu que els comerços no essencials apugin les persianes d’aquí deu dies, malgrat les advertències de nombrosos experts, alguns assessors del Govern, que veuen prematura aquesta desescalada.

Més casos a Anglaterra

El seu full de ruta va patir un nou revés al conèixer-se que la ràtio de transmissió mitjana de la malaltia és superior a Anglaterra que en la resta de les regions britàniques –Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord–, que s’han desmarcat del full de ruta de l’Executiu central.

La ràtio de transmissió (R) a Londres és de 0,95, mentre que el Govern admet la possibilitat que en algunes zones del nord i el sud d’Anglaterra superi la unitat, el llindar a partir del qual l’expansió del virus torna a créixer exponencialment.

En particular, un estudi elaborat per la Universitat de Cambridge i el servei públic de Salut anglès suggereix que la ràtio de transmissió pot estar per sobre d’u a Liverpool i Manchester, cosa que significa que cada infectat pot contagiar de mitjana en aquests llocs més d’un individu.

El ministre de Salut, Matt Hancock, va afirmar en una roda de premsa que el Govern està disposat a estudiar «confinaments locals» si es detecten brots en determinades zones.

1.650 contagis en 24 hores

El Ministeri de Salut va informar aquest divendres de 1.650 nous casos confirmats de coronavirus en 24 hores, si bé un estudi epidemiològic de l’Oficina Nacional d’Estadístiques britànica (ONS) assenyala que la xifra real d’infeccions diàries a Anglaterra pot estar en 5.600, per sota de les 8.000 que estimava la setmana passada.

En l’última jornada s’han registrat 357 noves morts per coronavirus, fins a un total de 40.261, després d’haver processat o distribuït 207.231 proves diagnòstiques en un dia.

Amb tot, l’ONS detalla que el nombre total de persones que en un moment donat tenen la malaltia s’ha reduït a la meitat durant les últimes dues setmanes del mes de maig.

Preocupació entre els científics

Un centenar de científics han publicat una carta oberta dirigida al Govern en la qual expressen la seva preocupació per una desescalada de les mesures contra el virus massa accelerada.

«Encara estem en una situació en la qual hi ha una transmissió substancial a la comunitat», assenyala la missiva, publicada pel diari ‘The Telegraph’.

«Hi ha una alta probabilitat que relaxar el confinament, juntament amb una possible falta de confiança dels ciutadans (en les mesures), ens porti de nou a una situació en la qual el brot torni a estar sense control», assenyala el text.

La professora de Salut Pública de la Universitat d’Edimburg Devi Sridhar va afirmar, per la seva banda, que les xifres són «esfereïdores» i es va preguntar «per què el Regne Unit encara està registrant 357 morts (diàries) deu setmanes després de decretar el confinament».

Retard del programa de detecció

El Govern va posar en marxa la setmana passada un programa per detectar i traçar cadenes de contagi, però el responsable del seu funcionament, Tony Prestedge, ha admès que no estarà plenament operatiu «fins al setembre o l’octubre».

El cap d’operacions del sistema va alertar en un seminari en línia, revelat pel diari ‘The Guardian’, que el programa serà «un servei imperfecte quan es llanci», però «millorarà amb el temps».

25.000 rastrejadors

Notícies relacionades

El Govern ha assegurat que ha contractat 25.000 «rastrejadors» per trucar per telèfon a les persones infectades amb Covid-19 i mirar d’establir els contactes en risc d’haver sigut també contagiats, però no ha confirmat quants d’aquests treballadors ja estan operatius.

Tampoc hi ha confirmació sobre quan estarà disponible l’aplicació per a telèfons mòbils que servirà per detectar contacte físic pròxim amb possibles infectats, que havia de començar a funcionar a mitjans de maig.