LLIURE CIRCULACIÓ DE PERSONES

Brussel·les recomana obrir les fronteres internes a finals de juny

Els ministres d'Interior de la Unió Europea miren aquest divendres, durant una reunió per videoconferència, d'oferir una resposta coordinada al caos de restriccions

Brussels (Belgium), 25/05/2020.- A man wearing a face mask walks in front of the European Commission flags at the Berlaymont building headquarters in Brussels, Belgium, 25 May 2020. Countries around the world are gradually easing COVID-19 lockdown restrictions in an effort to restart the economy and help people in their daily routines. (Bélgica, Bruselas) EFE/EPA/OLIVIER HOSLET

Brussels (Belgium), 25/05/2020.- A man wearing a face mask walks in front of the European Commission flags at the Berlaymont building headquarters in Brussels, Belgium, 25 May 2020. Countries around the world are gradually easing COVID-19 lockdown restrictions in an effort to restart the economy and help people in their daily routines. (Bélgica, Bruselas) EFE/EPA/OLIVIER HOSLET / OLIVIER HOSLET (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La gestió de les fronteres europees i la lliure circulació de persones dins de l’espai Schengen s’ha convertit en motiu de tensions entre els governs de la Unió Europea que provaran aquest divendres, durant una reunió de ministres d’interior de la UE, de posar ordre al caos de dates i restriccions que imposen des que la pandèmia de coronavirus forcés el març passat a tancar els passos fronterers per evitar la propagació del virus. A mitjans de maig, en el seu full de ruta per rellançar el turisme, Brussel·les va advocar per començar a aixecar gradualment les restriccions. La comissària d’interior, Ylva Johansson, demanarà aquest divendres als governs de la UE que aixequin totes les restriccions per a finals de mes.

«Proposaré als Estats membres que aixequin tots els controls fronterers interns al més aviat possible i crec que una bona data hauria de ser finals de juny», ha explicat Johansson en una entrevista amb Euronews i considera que la situació fa pensar que «hauríem d’aixecar totes les restriccions a les fronteres internes i els controls». Brussel·les basa la seva anàlisi la situació epidemiològica, que ha millorat en molts Estats membres on els ciutadans han assumit la recomanacions de distanciació social per lluitar contra la propagació de la Covid-19, així com en informes recents del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC) en els quals desaconsellen els tancaments de fronteres. «Tenint en compte tot això, segons la meva opinió, és hora de reobrir», afirma la comissària.