crisi sanitària

Acord entre Maduro i Guaidó per combatre junts la Covid-19

L'Organització Panamericana de la Salut (OPS) gestionarà els fons recollits per enfrontar la crisi sanitària

Fins ara el coronavirus ha matat 20 persones i n'ha infectat 1.952 enmig d'una gravíssima situació econòmica i social

zentauroepp53566175 venezuela coronavirus200529101907

zentauroepp53566175 venezuela coronavirus200529101907 / Ariana Cubillos

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Una dèbil i potser fugaç alenada de sentit comú es va sentir a Veneçuela després que el Govern i la facció opositora que encapçala el diputat Juan Guaidó acordessin sumar forces en la lluita contra la Covid-19, que ha matat 20 persones i n’ha infectat 1.952. L’entesa porta la firma del ministre de Salut, Carlos Alvarado, i Julio Castro, a càrrec de l’equip epidemiològic de Guaidó, a qui els Estats Units i 54 governs més reconeixen com a «president encarregat» de Veneçuela.

Les dues parts van respondre a una crida de l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), a càrrec de gestionar els fons recollits a l’exterior per resoldre les carències sanitàries d’un país que veurà com la seva economia s’enfonsa aquest any un 25% i no troba la manera de superar el conflicte polític que es remunta a finals del 2013.

Quan va començar la quarantena, Maduro va demanar sense sort al Fons Monetari Internacional (FMI) un crèdit de 4.500 milions de dòlars per afrontar la crisi sanitària. Enmig d’un continu empobriment i dificultats que es fan sentir en la infraestructura hospitalària, el Govern ha rebut, tanmateix, el suport mèdic xinès i cubà. 

En aquest context es va conèixer aquest acostament.  El secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, va celebrar el pas fet per les dues parts. «Han de constituir sobre aquesta base per continuar buscant terreny comú per superar l’enquistada crisi del país», va dir.  L’alt representant per a la política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, també va lloar l’«acord entre el govern de Nicolás Maduro i el president interí Juan Guaidó sobre la gestió d’ajuda humanitària davant el coronavirus a Veneçuela».

Guaidó, mentrestant, es va adjudicar l’acord com un triomf propi. «Els recursos que d’una altra manera haurien sigut desviats per a l’enriquiment il·lícit d’uns quants, avui s’orienten per atendre la necessitat dels més vulnerables». El diputat va deixar entreveure que l’horitzó d’una sortida consensuada de la disputa seguirà en punt mort. «La nostra política se centra a salvar vides, a atendre l’emergència i sortir de la dictadura».

La reacció del Govern

Notícies relacionades

Per la seva banda, Jorge Rodríguez, el ministre de Comunicació de Maduro, va fer una crida a «tots» els veneçolans, «independentment de la seva posició política» a garantir l’èxit d’aquest pacte «per aprofundir-lo, ampliar-lo». El que sorgeixi d’aquesta experiència, va afegir, «només pot ser bo per a Veneçuela».  Segons Rodríguez, el madurisme i l’oposició han respost al «clam del que vol el poble de Veneçuela, que deixem el politiqueig d’un costat, que deixem la convocatòria a la violència, a incursions mercenàries i treballem». Una vegada la pandèmia quedi enrere, va afegir, «resoldrem els temes polítics, però ara és el moment de treballar de manera conjunta».

El ministre d’Exteriors, Jorge Arreaza, va donar, al seu torn, la «benvinguda» a l’entesa que es coneix pocs dies després que el Tribunal Suprem desautoritzés la presidència de Guaidó al capdavant de l’Assemblea Nacional (AN) al considerar que l’autoritat legítima és el diputat Luis Parra, al capdavant d’un sector de l’oposició disposat a entaular negociacions amb el Govern. Qui sembla quedar ara en l’aire és Parra en la nova situació.