Tensió als Estats Units

«És un abús de poder i s'ha de denunciar», afirma Borrell sobre la mort de Floyd

L'alt representant per a la política exterior de la UE assegura estar «commocionat» i «horroritzat» per l'ocorregut als Estats Units

zentauroepp53572592 brussels  belgium   29 05 2020   european high representativ200529160945

zentauroepp53572592 brussels belgium 29 05 2020 european high representativ200529160945 / STEPHANIE LECOCQ

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’alt representant per a la política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, assegura estar «commocionat» i «horroritzat» per la mort als Estats Units de George Floyd a mans d’un policia a la ciutat de Minneapolis la setmana passada i ha qualificat l’ocorregut d’«abús de poder» que s’ha de denunciar. «S’ha de lluitar contra aquest tipus de situacions als Estats Units i a tot el món», ha indicat durant una conferència de premsa a Brussel·les en la qual ha fet una crida a una desescalada de les tensions.

El cap de la diplomàcia europea ha recordat que «a tot arreu i, especialment en les societats basades en l’estat de dret, s’ha de vetllar pel respecte de les llibertats i els drets humans, i els que vetllen per l’ordre no poden utilitzar la violència com ha ocorregut en aquest cas tan desafortunat», ha lamentat urgint a prestar atenció «davant d’un possible ús excessiu de la força policial». 

Dret de protesta pacífica

Notícies relacionades

En aquest sentit, i davant de les manifestacions generalitzades i massives que se succeeixen als Estats Units, en resposta a l’assassinat de Floyd, afroamericà de 46 anys, Borrell ha recordat que la Unió Europea dona suport al dret de protesta pacífica a la vegada que ha condemnat la violència i el racisme de qualsevol tipus i ha demanat una desescalada de les tensions. «Confiem en la capacitat del poble dels Estats Units de curar les seves ferides. Totes les vides compten i les vides negres per descomptat que també», ha dit en el que és el primer missatge oficial d’un alt càrrec de les institucions europees.

Entre els pocs caps d’Estat i de Govern que s’han pronunciant en les últimes hores hi ha el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, que en un missatge en una xarxa social alerta que «el racisme és un virus contra el qual hem estat lluitant» i que malgrat els progressos realitzats no ha deixat de ser «menys virulent ni menys perillós». Tot i que el text no esmenta explícitament Floyd sí que avisa que és necessari «mostrar solidaritat» amb gent de totes les races i procedències al món per aturar la seva propagació i vèncer-lo.