crisi sanitària mundial

Terrasses obertes a París: «Ara valoro més un cafè amb un amic»

França inicia la segona fase de la desescalada i recupera a poc a poc una vida gairebé normal

zentauroepp53622135 topshot   a waiter works at the terrasse of the cafe de flor200602151219

zentauroepp53622135 topshot a waiter works at the terrasse of the cafe de flor200602151219 / MARTIN BUREAU

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

No és exactament igual que abans de l’aturada del coronavirus, però París comença a assemblar-se una mica més a si mateixa amb la reobertura de les terrasses dels bistrots, cafès i restaurants, que molts ciutadans van ocupar sense dubtar quan passava un minut de la mitjanit de dilluns. D’altres van esperar al matí assolellat de dimarts per recuperar un ritual impossible durant dos mesos i mig.

«Ho trobava molt a faltar. París són les seves terrasses, com vam veure durant els atemptats, quan la gent va tornar a sortir com una forma de resistència», explica la Carolina, una arquitecta veneçolana de 48 anys, al famós Café de Flore, epicentre de la vida artística i literària de la França de postguerra que Jean-Paul Sartre i Simone de Beauvoir van contribuir a popularitzar.

«Ara valoro més un cafè aquí amb un amic. És un luxe», reflexiona. Davant seu, el seu amic Dani, de 42 anys, afegeix: «Cal sortir de la televida i recuperar el contacte humà».

El Frédéric, gerent del local, demana a dos clients que fan cua una mica de paciència. «Ara els preparo una taula», diu. El protocol sanitari limita l’aforament de les terrasses, l’únic espai que els restauradors parisencs poden obrir tenint en compte les dades de l’epidèmia a la capital.

Gel hidroalcohòlic, un metre de distància, un màxim de deu persones per taula, cambrers amb mascareta i senyals a l’interior del local per indicar el sentit de la circulació.

Això redueix a la meitat la capacitat, però l’ajuntament permet ampliar les terrasses sempre que es respectin els vianants i no molesti els veïns, així que el Café de Flore s’ha estès fins a la pròxima llibreria L’Écume des pages, amb el consentiment de l’amo. «Tot el barri està content d’aquest primer dia d’obertura. Li torna a donar vida», comenta el Frédéric.

L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, també vol convertir en zona de vianants una vintena de carrers els dissabtes per donar més espai als bistrots, tot i que molts el que intenten és simplement sobreviure.

Colpejats per la crisi

El sector, que genera dos milions de llocs de treball i representa el 7% del PIB, ha sigut un dels més colpejats per la crisi sanitària, malgrat els 18.000 milions d’euros d’ajuts estatals. El 17% dels restauradors diuen que no podran reobrir, segons una enquesta realitzada a l’abril per l’Agrupació Nacional d’Independents (GNI), i d’altres esperaran al setembre.

Notícies relacionades

El ministre d’Economia, Bruno Le Maire, s’ha compromès a mantenir fins a finals del 2020 el fons de solidaritat per ajudar els restauradors. Rere un tancament obligat de 80 dies, aquest dimarts han reprès l’activitat 300.000 establiments, 60.000 dels quals, a la regió parisenca, cosa que suposa un milió de llocs de treball.

Amb l’inici de la segona fase de la desescalada, els francesos recuperen la llibertat de moure’s per tot el país, els parcs i jardins i alguns dels museus. Excepte a París, que segueix en zona taronja, a la resta del país reobren sales d’espectacles, teatres, piscines, càmpings i gimnasos. L’epidèmia de Covid-19 ha provocat des del març 28.833 morts.