RÚSSIA DESPRÉS DE LA PANDÈMIA

Putin prem l'accelerador i programa per a l'1 de juliol la consulta sobre la reforma constitucional

La proposta legal que se sotmetrà a votació convertirà de facto el líder del Kremlin en president vitalici de Rússia

La Comissió Electoral estableix noves regles i permetrà votar durant els sis dies anteriors a la data fixada

zentauroepp52839912 russian president vladimir putin gestures during an awards c200320200049

zentauroepp52839912 russian president vladimir putin gestures during an awards c200320200049 / Alexander Nemenov

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Vladímir Putin sembla que té pressa per convertir en llei la proposta de reforma constitucional que el convertirà de facto en el president vitalici de Rússia. El líder del Kremlin ha anunciat la celebració de l’ajornada votació sobre la proposta legal per al pròxim 1 de juliol, «a causa de la millora de la situació amb el coronavirus». El paquet d’esmenes a la Carta Magna russa reforça substancialment els poders del cap de l’Estat i inclou, entre altres provisions, la prohibició dels matrimonis entre persones del mateix sexe.  

«Organitzarem el vot nacional rus sobre l’adopció de les revisions de la Constitució el pròxim 1 de juliol», ha anunciat el mandatari durant una reunió per videoconferència amb dirigents retransmesa per la televisió. Ella Pamfílova, presidenta de Comissió Electoral Central, ja ha anunciat que es permetrà als ciutadans emetre el seu dret al vot en els sis dies immediatament anteriors a la data assenyalada, és a dir, immediatament després de la també ajornada Desfilada de la Victòria sobre l’Alemanya nazi.

Sobre el paper, això permetrà al Kremlin catalitzar a favor seu l’esperit patriòtic que, any rere any, genera l’efemèride, impulsant la participació ciutadana, tenint en compte que l’èxit o fracàs de la iniciativa no raurà en el resultat afirmatiu de la votació, una cosa que es dona per fet, sinó en la taxa d’abstenció i l’aspecte que ofereixin els col·legis electorals. 

Convocatòria en data primerenca

La convocatòria en data tan primerenca, quan encara el país comptabilitza més de 9.000 contagiats diaris, constitueix un risc per al Kremlin, opinen els experts. Mark Galeotti, especialista en Rússia del University College de Londres, creu que la decisió suggereix «o una impaciència temerària, o un convenciment que les coses aniran a pitjor», segons ha publicat en el seu compte de Twitter. Després de constatar que «existeix un cost econòmic i epidemiològic» de celebrar un plebiscit en plena pandèmia, creu que existeix entre l’elit una «falta de confiança» en la situació política que sorgeixi després de l’epidèmia. Pensen que «s’ha de fer ara, costi el que costi, perquè no hi ha millor moment en l’horitzó», ha conclòs. 

L’epidèmia  i la seva gestió per part de les autoritats ha minvat la popularitat del president rus, segons coincideixen totes les enquestes independents. D’acord amb un sondeig del centre Levada difós aquest dilluns, el 28% dels russos està disposat a sortir al carrer a protestar per la situació econòmica i política, el percentatge més elevat des del novembre del 2018, quan es va anunciar l’impopular increment de l’edat de jubilació, mentre que només la quarta part de la ciutadania nomena el president com el polític en qui més confia. Fa dos exercicis, aquesta xifra era més de dues vegades superior.         

Notícies relacionades