mediació europea

La UE apressa els EUA a reconsiderar la decisió de trencar llaços amb l'OMS

Trump acusa l'organització d'estar «esbiaixada» en favor de la Xina i haver gestionat malament l'emergència sanitària

zentauroepp53379156 5 8 2020   washington  district of columbia  united states o200511153400

zentauroepp53379156 5 8 2020 washington district of columbia united states o200511153400 / Anna Moneymaker

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Unió Europea (UE) ha demanat aquest dissabte als Estats Units que «reconsideri» la decisió de trencar la seva relació amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ja que la cooperació global és «l’única via efectiva i viable per guanyar la batalla» contra la pandèmia mundial de coronavirus. Aquest divendres, Donald Trump va acusar l’OMS d’estar «totalment controlada per la Xina» i va anunciar la seva intenció de desvincular-se completament del seu organigrama, un mes després de congelar els prop de 450 milions de dòlars que Washington aporta anualment a l’organisme amb seu a Ginebra.

«L’OMS ha de continuar sent capaç de liderar la resposta internacional a pandèmies, actuals i futures. Per a això, la participació i recolzament de tots és requerida i molt necessària», han expressat en un comunicat conjunt l’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

«És el moment de la cooperació reforçada i solucions comunes. Les accions que debiliten els resultats internacionals s’han d’evitar. En aquest context, apressem als EUA a reconsiderar l’anunciada decisió», afegeixen.

La trucada europea es produeix després que el president nord-americà, Donald Trump, anunciés aquest divendres la «ruptura» de les relacions del seu país amb l’OMS.

Congelació de fons

La decisió arriba mes i mig després que congelés temporalment els fons que els EUA aporten a l’OMS i 10 dies després que amenacés de retirar-se d’aquesta organització, que acusa d’estar «esbiaixada» a favor de la Xina i d’haver gestionat malament l’emergència sanitària del nou coronavirus.

El 18 de maig Trump va donar un termini de 30 dies a aquesta agència de l’ONU per emprendre unes reformes que no va especificar, o altrament tallaria permanentment els fons a la institució. Tot i que encara no ha passat ni la meitat d’aquell termini, Trump el va donar per conclòs aquest divendres a l’afirmar que l’OMS «s’ha negat» a «emprendre les reformes sol·licitades».

Els dirigents comunitaris han recordat avui en el seu comunicat que el 19 de maig tots els membres de l’OMS van acordar iniciar «en el moment més primerenc apropiat» una avaluació «imparcial, independent i àmplia per revisar les lliçons apreses de la resposta internacional al coronavirus».

Més aportació europea

«L’avaluació del nostre acompliment col·lectiu a nivell internacional és només un procés necessari que busca reforçar la seguretat sanitària», afirma la UE, que ha reiterat el seu recolzament a l’OMS i incrementat la seva aportació financera.

Notícies relacionades

S’espera que l’anunci de Trump suposi la suspensió permanent de gairebé tota la contribució dels Estats Units a l’organització, que inclou l’aportació d’entre 400 i 500 milions de dòlars anuals, aproximadament el 15% del pressupost total.

No obstant, no està clar que els Estats Units planegin retirar-se formalment de l’organització, de la qual forma part des de la seva creació el 1948, i la Casa Blanca no va voler aclarir divendres aquest punt.