Assassinat a trets un jove de 19 anys a Detroit durant les protestes racials

A més, la tercera nit de protestes acaba amb la mort d'un agent federal a Oakland, Califòrnia

Els disturbis racials s'estenen per tots Estats Units amb incendis, vandalisme i saquejos de comerços

20200529 495472 minneapolismo 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Efe

Els disturbis racials per la mort de l’afroamericà George Floyd en mans de la policia dilluns passat a Minneapolis es van estendre per ciutats de tots Estats Units, amb incendis, saquejos i enfrontaments entre manifestants i agents antiavalots. Fins ara s’han comptabilitzat dues morts: un jove de 19 anys tirotejat a Detroit i un agent federal també tirotejat a Oakland.

El jove mort aquesta nit a Detroit va ser tirotejat mentre participava en les protestes. Segons fonts policials que citen mitjans nord-americans, un jove de 19 anys, va rebre diversos trets poc abans de la mitjanit de divendres quan un individu que circulava en un vehicle va disparar diversos trets contra un grup de persones que protestaven per la mort de Floyd abans de fugir. El jove va ser portat a un hospital de la ciutat, on es va constatar la seva mort. La policia de Detroit investiga els fets i busca el sospitós.

Un agent federal mort

A més, un agent federal ha mort i un altre ha resultat ferit per trets d’arma de foc en un incident sota investigació que ha tingut lloc durant les protestes a Oakland (Califòrnia). 

El tiroteig va passar a l’edifici federal d’Oakland Down Town, on van ser ferits dos agents del Servei de Protecció Federal, una entitat al servei del Departament de Seguretat Interior. Un dels agents va acabar sucumbint a les ferides, segons la policia.

Incidents malgrat el toc de queda

A Minneapolis centenars de manifestants van desafiar el toc de queda imposat i, com en les últimes tres nits, han repetit aquesta matinada els incendis, actes de vandalisme i saquejos de comerços.

Un dels epicentres de les protestes va ser la caserna de la policia del Cinquè Districte, després que dijous a la nit incendiessin l’edifici de la comissaria del Tercer Districte, davant el qual aquest divendres també es van concentrar altres manifestants, alguns d’ells agenollats i amb el puny alçat.

L’origen de les protestes és la mort de l’afroamericà George Floyd, de 40 anys, que va morir dilluns quan era detingut sota la sospita d’haver intentat utilitzar un bitllet fals de 20 dòlars en un supermercat.

En vídeos gravats per vianants es veu un dels quatre agents que van participar en la detenció, i que després van ser expulsats del cos, sotmetent Floyd a terra, pujat sobre ell i pressionant-lo al coll amb el genoll durant diversos minuts, sense fer cas dels seus precs que no podia respirar.

«Sisplau, sisplau, sisplau, no puc respirar. Sisplau», se sent dir Floyd mentre agonitza.

El policia, acusat d’assassinat

Els disturbis d’aquesta matinada es produeixen entre crides a la tranquil·litat de líders civils de la comunitat afroamericana i malgrat la confiança de les autoritats que els ànims es calmarien després que aquest divendres la fiscalia acusés formalment l’agent Derek Chauvin, el policia que pressionava el coll de Floyd amb el genoll, d’assassinat i homicidi imprudent.

A l’expolicia, que podria ser condemnat a fins a dotze anys de presó, se li ha fixat una fiança de mig milió de dòlars.

A la policia també se li ha sumat la Guàrdia Nacional, que ha activat el governador de Minnesota, Tim Walz, per controlar les protestes juntament amb les forces de la patrulla estatal.

Violència a Atlanta

Al centre d’Atlanta, a prop de les oficines principals de la cadena de televisió CNN, grups de manifestants van trencar aparadors de comerços i es van enfrontar amb els agents antiavalots, que els van repel·lir amb gasos lacrimògens.

Alguns manifestants van llançar pedres contra l’edifici de CNN i fins i tot el van vandalitzar amb pintades i, enmig de la confusió, diversos vehicles de la policia que eren allà també van ser blanc de les pedres i altres objectes contundents, i alguns d’ells van ser incendiats.

Los Angeles, després d’hores de protestes als carrers del centre es van produir enfrontaments entre la policia i grups de manifestants, que van tancar carrers i van destrossar vehicles.

Segons la policia, que prèviament havia demanat als comerços tancar les portes i als residents quedar-se a casa, almenys dos agents van resultar ferits en els incidents.

Nova York les protestes es van centrar sobretot a Brooklyn i Manhattan, on al crit de «la vida dels negres no importa», també es van produir enfrontaments amb les forces de l’ordre que es van saldar amb desenes de detencions.

Les accions més violentes van tenir lloc a Brooklyn, amb tres epicentres, a Prospect Heighs davant del Barclays Center, al barri de Clinton Hill i al pròxim Ford Green Park, on els participants van cremar un vehicle policial.

Detencions a Washington

També a Washington, la capital, una manifestació davant la Casa Blanca que va començar sent pacífica, amb un míting, va derivar en escaramusses amb els policies i agents del Servei Secret i en el llançament de pedres i altres objectes contra la mansió presidencial.

Els manifestants en més d’una ocasió van fer caure algunes de les barricades instal·lades davant la Casa Blanca i la policia va practicar diverses detencions.

Notícies relacionades

Segons imatges dels incidents, els manifestants, molts d’ells amb mascaretes com a protecció contra el coronavirus, corejaven «no puc respirar», un dels lemes d’aquestes protestes amb referència als precs de Floyd a Chovin perquè li retirés el genoll del coll.

També s’han produït protestes, en alguns casos violentes, a Charlotte (Carolina del Nord), a Houston i Dallas (Texas), i Denver (Colorado), entre altres ciutats.