decisió de la casa blanca

Trump dona per acabada la relació dels EUA amb l'OMS

El president nord-americà sanciona la Xina i promet el final dels beneficis comercials per a Hong Kong

zentauroepp53552501 u s  president donald trump boards air force one with first 200527201019

zentauroepp53552501 u s president donald trump boards air force one with first 200527201019 / JONATHAN ERNST

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president dels Estats UnitsDonald Trump, ha donat aquest divendres per «acabada» la relació de Washington amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a la qual ha acusat d’estar sota el «control complet» de la Xina. «Hem plantejat reformes detallades que han de ser posades en marxa i amb les quals l’organització ha de comprometre’s, però s’han negat a actuar», ha asseverat el magnat, que ha indicat així que «avui donarem per finalitzada la nostra relació amb l’OMS».

En una roda de premsa en què estava previst que el president abordés la situació a la Xina, després que Pequín tirés endavant la llei de seguretat sobre Hong Kong, Trump ha lamentat que «la Xina tingui el control complet de l’OMS, tot i que només paga 40 milions de dòlars a l’any».

En aquest sentit i des de la Casa Blanca, ha parlat d’un tracte injust per a Washington, que ha estat contribuint amb 450 milions de dòlars anuals. ¿Com és possible que la Xina no deixés que la gent sortís de Wuhan per anar a altres llocs del país, però sí que els deixés viatjar a l’estranger?», ha insistit. «No van anar a Pequín (els infectats), van poder sortir lliurement del país i viatjar pel món, inclosos Europa i els Estats Units», han afegit, segons informacions de la cadena CNBC.

Sancions a la Xina

A més, el president nord-americà ha anunciat que imposarà sancions a alguns ciutadans xinesos i que ha ordenat al seu Govern «eliminar les excepcions que donen a Hong Kong un tracte diferent i especial» respecte al de la Xina, inclosos els beneficis aranzelaris.

Les mesures formen part de la resposta de Washington a l’aprovació, aquest dijous per part del legislatiu xinès, de la controvertida llei de seguretat nacional per a Hong Kong, que segons el parer de Trump «estén l’abast de l’aparell de seguretat de la Xina al que era un bastió de llibertat». «Això és una tragèdia per al poble de Hong Kong, el poble de la Xina i el món», ha dit Trump .

«El meu anunci d’avui afectarà tots els acords que tenim amb Hong Kong, des del tractat d’extradició fins als nostres controls i tecnologies d’exportació. Actuarem per revocar el tracte preferencial a Hong Kong com un territori separat dels aranzels i viatges respecte a la resta de la Xina», ha explicat Trump.

Notícies relacionades

Aquesta mesura seria un gran cop per a la ciutat semiautònoma, que és un important centre financer i comercial no només a nivell regional, sinó també global; i podria suposar un càstig sever a la Xina, que fa servir aquest territori per fer negocis amb altres països.

Fins ara, Hong Kong ha estat exempt dels aranzels imposats per Trump als productes xinesos en el marc de la guerra comercial.