DESESCALADA

França reobrirà bars, cafeteries i restaurants el 2 de juny

Els alumnes de secundària i batxillerat tornaran gradualment a les aules

zentauroepp53563562 people prepare the terrace of their restaurant in boulogne b200528184644

zentauroepp53563562 people prepare the terrace of their restaurant in boulogne b200528184644 / Christophe Ena

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Les dades sobre l’evolució del coronavirus són millors del que s’esperava i el Govern francès accelera el desconfinament amb la vista posada en un nou front: «l’impacte d’una recessió històrica», en paraules del primer ministre, Edouard Philippe, que aquest dijous ha detallat la segona fase de la desescalada iniciada l’11 de maig.

Tret dels tres departaments de l’anomenada zona taronja –Illa de França, Mayotte i Guyana–, on convé mantenir la vigilància, tots els indicadors estan en verd i a partir del  2 de juny es reprendrà l’activitat en nombrosos sectors.

Reobriran bars, cafeteries i restaurants seguint un protocol sanitari que exigirà un metre de distància entre les taules i un màxim de 10 persones per taula. A les zones taronges només podran obrir les terrasses. Les platges tornaran a ser accessibles i obriran museus, monuments, sales d’espectacles i teatres. També les piscines, els gimnasos i els parcs i jardins.

L’Executiu vol accelerar la tornada a les aules dels alumnes de secundària i batxillerat a partir de la setmana que ve i reobrir tots els centres de primària que no ho havien fet fins ara perquè els pares que vulguin portar els fills a l’escola puguin fer-ho almenys uns dies a la setmana.

Fronteres interiors

Philippe ha posat en relleu que a partir d’ara «la llibertat serà la norma i la prohibició, l’excepció». Els ciutadans podran desplaçar-se més enllà del límit dels 100 quilòmetres permesos fins ara i començar a reservar els campaments d’estiu i colònies de vacances.

Notícies relacionades

Per fomentar el turisme, França defensa reobrir les fronteres interiors de la Unió Europea a partir del 15 de juny si les condicions sanitàries són favorables i sense sotmetre els viatgers a una quarantena, tot i que imposarà aquesta mesura si altres països decideixen aplicar-la als ciutadans francesos, va advertir el primer ministre.

Els esports col·lectius, els estadis i les discoteques romandran vetats fins al 21 de juny i els cines hauran d’esperar fins al 22 de juny.