PANDÈMIA GLOBAL

Rússia celebrarà la desfilada de la Victòria el 24 de juny

Alguns mitjans russos informen que la votació ciutadana ajornada sobre la reforma constitucional podria celebrar-se en la mateixa data

zentauroepp53536557 files  in this file photograph taken on may 9  2019  soldier200526180910

zentauroepp53536557 files in this file photograph taken on may 9 2019 soldier200526180910 / MLADEN ANTONOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El Kremlin ja ha posat data a la celebració de la parada militar del Dia de la Victòria, després d’haver sigut ajornada a l’abril a causa de l’epidèmia de Covid-19. En una intervenció emesa per Rossiya 24, el canal d’informació permanent de l’Estat rus, el president Vladímir Putin ha donat l’ordre al ministre de Defensa, Serguei Xoigú, de celebrar l’efemèride d’aquest any, en què es commemora el 75è aniversari de la derrota de l’Alemanya nazi, el 24 de juny.

«Ordeno iniciar la preparació de la desfilada del 75è aniversari de la victòria en la Gran Guerra Pàtria (expressió amb què es denomina a Rússia la segona guerra mundial) a la capital de Rússia, Moscou, i en altres ciutats; ho farem el 24 de juny», ha proclamat el líder del Kremlin. Alhora, ha donat instruccions perquè es garanteixi la seguretat en l’acte. «Els riscos per als participants han de ser reduïts al mínim o, millor dit, eliminats», ha emfatitzat.

Data carregada de simbolisme

Notícies relacionades

La data escollida està carregada de simbolisme, ja que el 24 de juny del 1945 va tenir lloc a la plaça Roja la primera Desfilada de la Victòria, després que l’Alemanya hitleriana s’hagués rendit incondicionalment un mes i mig abans. Va estar presidit per Stalin i hi van participar els grans artífexs del triomf militar soviètic, els mariscals Gueorgui Júkov Konstantin Rokossovski, muntats sobre cavalls. Fonts governamentals han informat el portal RBK que el mateix 24 de juny podria celebrar-se la també posposada votació ciutadana per ratificar la reforma constitucional que convertirà de facto Putin en el president vitalici de Rússia.      

En els últims anys, el Kremlin, enfrontat a la UE i als EUA, ha aprofitat la festivitat del Dia de la Victòria per impulsar l’esperit patriòtic i de resistència entre els russos. En particular, instant la població a desfilar darrere els soldats amb un retrat d’un familiar que va participar en la contesa mundial, un acte denominat Marxa del Regiment Immortalen què participaven centenars de milers de persones. No obstant, aquest any, a causa de la pandèmia, aquest només podria celebrar-se el 26 de juliol, sempre que es complissin certs requisits sanitaris, ha destacat Putin.