Crisi sanitària
Reobre l'església de la Nativitat a Betlem després de gairebé tres mesos tancada
La desescalada a Cisjordània ha portat a obrir totes les basíliques i mesquites
L’Església de la Nativitat de Betlem, bressol del cristianisme, ha reobert dimarts les portes després d'estar tancada durant gairebé tres mesos per temor del contagi de coronavirus. L’obertura es duu a terme en el marc d’una desescalada a Cisjordània, on reobren aquesta jornada totes les esglésies i mesquites.
«Després de l’evolució de la situació a la Terra Santa, nosaltres, els líders de les tres comunitats, custodis de la Basílica de la Nativitat a Betlem, volem informar que a partir del dia 26 de maig, aquest lloc sagrat serà novament accessible per a visites i pregàries de fidels», ha explicat en un comunicat el patriarca Teòfil III, del Patriarcat Grec Ortodox; Nourhan Manougian, del Patriarcat Armeni Apostòlic Ortodox; i el custodi de Terra Santa, el franciscà Francesco Patton.
Segons van informar els custodis, l’església exigirà l’ús de mascaretes i només permetrà l’accés a aquells que no presentin febre o altres símptomes de la Covid-19.
A més, van establir que de moment només hi pugui haver un màxim de 50 persones dins de l’església, on els fidels hauran de mantenir una distància de dos metres i «evitar qualsevol acte de devoció que pugui incloure contacte físic, com tocar i besar pedres, icones, vestidures i personal de la basílica».
Turistes infectats
El temple cristià havia tancat les portes el passat 5 de març, després de confirmar-se que un grup de turistes grecs, portadors de la malaltia, havia passat per allà, entre altres llocs turístics de la regió.
Betlem va ser la primera ciutat palestina que va registrar un brot del virus, cosa que va portar primer al tancament de tots els seus llocs de culte i educatius, i després de la ciutat en la seva totalitat.
La reobertura avui de la basílica se suma a la del Sant Sepulcre de Jerusalem, que aquest diumenge va tornar a permetre l’accés de fidels després de dos mesos tancat, tot i que també amb importants mesures de precaució. Aquests dos enclavaments són centres de gran importància per als pelegrins cristians que arriben a Terra Santa amb l’objectiu de seguir els passos de Jesús.
La decisió d’obrir la Nativitat coincideix a més amb el començament d’una desescalada gradual a Cisjordània ocupada, anunciada dilluns pel primer ministre palestí, Mohammad Shtayyeh, després de registrar una baixa incidència de malalts de la Covid-19 i sense nous contagis en les últimes 24 hores.
Cafès i restaurants
Et pot interesarDesprés de la reobertura avui de tots els establiments, comerços, indústries, esglésies i mesquites, i l’aixecament de restriccions al moviment entre les províncies cisjordanes, demà obriran les portes cafès i restaurants.
Fins ara s’han detectat menys de 600 casos als territoris palestins, la majoria a Cisjordània, i un total de cinc de morts, dos d’ells a la Jerusalem Est ocupada i un a la Franja de Gaza.
- INCIDENTS PREVIS AL 8-M Actes vandàlics després d’una marxa feminista a Barcelona
- TU I JO SOM TRES Dues fotos: la neta despullada i Trapero amb el Rei
- Les dades del dia de Salut L’epidèmia s’estanca a Catalunya, amb un augment de les hospitalitzacions
- LES ELECCIONS DEL BARÇA Laporta torna a presidir el Barça
- Club d’Estil d’EL PERIÓDICO María Baras: «Ara hi ha un empoderament dels cabells blancs i de la dona natural»
- 70è ANIVERSARI El Rei lloa l’«esperit audaç i emprenedor» de Catalunya en la visita a Seat
- El Rei i Sánchez visiten la Seat a Martorell | Última hora en directe
- Polèmica declaració L’alcalde socialista de Càceres: les bateries de la fàbrica de Martorell no es nodriran de liti extremeny
- reaccions Foment diu que el Govern va fer «el ridícul» quan va plantar Seat
- Entrevista el secretari general de Junts per Catalunya Jordi Sànchez «Explorarem el diàleg i, alhora, prepararem l’autodeterminació»