PANDÈMIA GLOBAL

Massiva protesta del personal sanitari contra Putin

El sector exigeix al Govern rus que pagui els sobresous promesos per tractar pacients amb coronavirus

zentauroepp53485083 in this handout photo taken from video footage  medical work200522134852

zentauroepp53485083 in this handout photo taken from video footage medical work200522134852 / Grigory Kramchanin

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Marina és el nom fictici d’una administrativa en un hospital de la regió de Leningrad. Registra els pacients i els dirigeix als especialistes que els hauran de tractar les seves malalties. Fa poc, va contreure una pneumònia doble i va contagiar quatre membres de la seva família. Segons afirma el seu fill Aleksei a través del telèfon, en la nòmina d’abril li corresponia un augment salarial d’un 40% a causa de la seva feina exposada a la pandèmia, per no parlar ja d’una indemnització de 300.000 rubles (uns 3.800 euros) per haver resultat contagiada.

Ara per ara, la dona no ha rebut diners extra. Malgrat els indicis d’haver contret el coronavirus, s’ha fet dues proves que han resultat negatives, i ningú al seu hospital li vol fer una tercera, ja que temen «ser acomiadats», afirma Aleksei. Ella mateixa dubta si presentar una queixa davant de la direcció, després d’haver llegit a internet que alguns metges que han protestat han perdut la feina. «Tot és molt delicat», afirma.

El decret 484 de Govern rus, datat el 12 d’abril i anunciat amb tota la pompa pel president Vladímir Putin en una compareixença televisiva, fixava una escala de sobresous per al personal hospitalari que tracta pacients de coronavirus. Per a un doctor, 80.000 rubles (uns 1.000 euros), per a un conductor d’ambulàncies, 25.000 rubles... La burocràcia i la interpretació del text legal pels responsables dels hospitals han aigualit en molts casos les promeses presidencials, cosa que ha generat un vast moviment de protesta del personal sanitari contra el Govern. 

«A totes les regions»

«Han aparegut queixes a gairebé totes les regions del país; no són centenars, sinó milers», diu a EL PERIÓDICO Ivan Konoválov, de l’Aliança de Metges, sindicat del sector pròxim a l’oposició. «Cada centre interpreta com vol la lletra del decret, en alguns casos només es comptabilitzen les hores en contacte amb pacients», diu. Natalia Trofímova, doctora pròxima al sindicat acomiadada recentment, riu quan li parlen de sobresous. «¡Si molts hospitals ni tan sols poden pagar els laboratoris o les medicines!», diu.

Notícies relacionades

La protesta ha anat ‘in crescendo’, incloent-hi desenes de videodenúncies gravades pels afectats i difosa pels mitjans russos. ‘Nóvaya Kuban’, una pàgina web de Krasnodar, al sud, va fer ressò d’una protesta dels metges d’un hospital local. Demandes idèntiques han sorgit a l’annexionada península de Crimea, en un centre d’atenció primària de la localitat d’Evpatoria. Segons els afectats, les autoritats locals els contesten que un centre d’aquesta categoria «no és una institució mèdica», malgrat que tracta «12 hores al dia» malalts de Covid-19.

Tatyana, paramèdica de la regió de Leningrad que prefereix ocultar el seu veritable nom, assegura a aquest diari que, en el seu cas, li han ingressat el sobresou amb molt retard i «només després» que ella i companys acudissin a la Fiscalia i parlessin amb els mitjans. «Al meu hospital, treballem unes 1.000 persones i sospito que bastants encara no han rebut res», afirma.