CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

El principal assessor de Johnson es va saltar el confinament del coronavirus

Dominic Cummings va viatjar 425 quilòmetres amb símptomes de la malaltia per visitar els seus pares

El 'premier' britànic dona suport al seu principal conseller davant les demandes de cessament de l'oposició

zentauroepp49436031 dominic cummings  special advisor for britain s prime minist191010170823

zentauroepp49436031 dominic cummings special advisor for britain s prime minist191010170823 / HANNAH MCKAY

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’oposició britànica ha demanat aquest dissabte a Boris Johnson el cessament del seu principal assessor, Dominic Cummings, per saltar-se les normes del confinament en plena expansió del coronavirus. Una demanda davant la qual el ‘premier’ britànic ha reaccionat taxativament, donant un «absolut suport» al seu principal conseller i no fent cas als altres partits.

A finals de març, Cummings va viatjar des de Londres a la granja dels seus pares, a Durham, al nord-est d’Anglaterra, desatenent les ordres imposades pel Govern als britànics. Un trajecte de 425 quilòmetres amb cotxe amb la seva dona i el seu fill, que la policia va investigar. Johnson «sabia que (el seu assessor), estava en un lloc amb la seva família i dona a Cummings el seu complet recolzament», va assenyalar el ministre de Transport, Grant Shapps, en la roda de premsa diària sobre el coronavirus.   El mateix Cummings, de 48 anys, va declarar a la porta del seu domicili londinenc haver-se comportat «raonablement i legalment».  I «què importa el que li sembli», als periodistes o a la resta del país.  

Tant l’assessor com la seva dona tenien, en el moment del viatge a finals de març, símptomes d’estar encomanats. La justificació que s’ofereix des de l’Executiu és que volien deixar el seu fill a cura de la família, tot i que ells van estar confinats durant 14 dies en una vivenda a part de la granja, sense contacte amb els pares de Cummings, de 73 i 71 anys. Al març, Johnson havia declarat que els nens no havien d’estar amb els avis o amb familiars d’edat avançada, un grup «que pot ser particularment vulnerable».  Els britànics han encaixat especialment malament, durant el confinament, la separació forçosa dels seus fills i nets. Ara molts es poden sentir burlats.  

Intervenció de la policia

Cummings, considerat com l’home més influent en l’entorn del primer ministre, hauria sigut un dels defensors de l’estratègia del contagi massiu i la immunitat de grup,q ue el Govern britànic va haver de canviar a tota velocitat. El 27 de març passat, les càmeres van captar el moment en què sortia corrents de la residència oficial de Downing Street, després que s’anunciés el contagi del ‘premier’ i del titular de Sanitat, Matt Hancock. Llavors es va dir de Cummings que era al seu domicili, aïllat, amb símptomes del virus.  No va tornar a reaparèixer en públic fins al 14 d’abril. 

La policia de Durham ha confirmat que el 31 de març va saber de la presència d’algú que havia viatjat des de Londres a una propietat local, amb qui es van posar en contacte, per recordar-los les normes del confinament i els desplaçaments. Els veïns també van veure la parella i el nen fent exercici dins la finca. 

Posició insostenible

Notícies relacionades

La història, revelada per ’The Guardian’ i el ‘Daily Mirror’, ha portat l’oposició a demanar el cessament de l’assessor. El Partit Laborista ha indicat en un comunicat que les normes eren molt clares i cada persona sospitosa de contagi s’havia de quedar aïllada i no deixar casa seva. «No obstant, l’assessor en cap del primer ministre sembla creure que hi ha una regla per ell i una altra per als britànics», assegurava la nota.  El líder del Partit Nacional Escocès (SNP) a Westminster considera la posició de Cummings «insostenible, per la qual cosa ha de dimitir o ser cessat». Johnson ha fet cas omís d’aquestes exigències i ha fet públic el seu ple recolzament a Cummings.

En el passat, el professor Neil Ferguson va dimitir com a assessor científic del Govern, al saber-se que la seva amant havia creuat Londres per visitar el seu domicili en dues ocasions durant el confinament. A Escòcia, la cap del servei de Sanitat, Catherine Calderwood, també va dimitir després d’haver-se desplaçat dues vegades amb la família a la seva segona residència.