Altres efectes del coronavirus

Els nens migrants, víctimes de Trump també en la pandèmia

L'Administració nord-americana ha deportat en dos mesos més de 900 menors no acompanyats

Activistes, demòcrates i jutges denuncien l'incompliment de lleis i garanties per als infants

zentauroepp49259343 corrects the first name of the professor to ronald  not rona200521130842

zentauroepp49259343 corrects the first name of the professor to ronald not rona200521130842 / Christian Chavez

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La pandèmia del coronavirus ha donat a Donald Trump i a Stephen Miller, un dels seus col·laboradors més pròxims i l ideòleg i promotor més extremista de la mà de ferro amb la immigració, la coartada que buscaven per endurir de forma extrema les polítiques. I els més vulnerables, els nens, tornen a estar entre les víctimes de les qüestionades i legalment qüestionables mesures adoptades en els últims dos mesos per una Administració que va arribar a separar famílies i només va deixar de fer-ho (i ni tan sols del tot) quan la va obligar la justícia.

Des de finals de març els Estats Units han deportat més de 900 de menors d’edat que han entrat sols al país per la frontera de Mèxic. Aquestes expulsions s’han fet accelerant el procés, de vegades en qüestió d’hores, i restant garanties legals als menors, com poder sol·licitar asil, avisar representants legals o familiars o garantir la seguretat al lloc que se’ls expulsa.

Advocats i activistes denuncien que s’està prement també l’accelerador en deportacions de menors no acompanyats que ja estaven dins dels EUA, almenys 60 en els últims dos mesos. I, tot i que sonen les alarmes socials i mediàtiques, de l’oposició política i judicials, l’endurida política que trenca amb la pràctica de dècades en el tracte i la protecció garantida a menors immigrants als EUA segueix a tota màquina.

El somni de Miller, carta electoral de Trump

Des que Trump va arribar a la Casa Blanca amb la lluita contra la immigració com a eix programàtic vital, Miller, el seu assessor principal en la matèria, havia estat buscant sense èxit utilitzar l’amenaça per a la salut pública dels EUA que podien representar els immigrants com a argument. Amb la irrupció de la Covid-19 ho ha aconseguit, i l’Administració ha recorregut a una llei del 1944, el títol 42, que dota el president d’autoritat per actuar contra un «perill seriós» de malalties contagioses, per frenar la immigració, una carta que Trump pot tornar a utilitzar a la recerca de la reelecció al novembre.

En aquesta norma es va emparar el director dels Centres de Control i Prevenció de Malalties del Govern per emetre el 20 de març una ordre de 17 pàgines frenant l’entrada de persones des de Mèxic i el Canadà, que ja es va renovar a l’abril i que aquest mes l’Administració ha allargat indefinidament (tot i que s’assegura que es revisarà cada 30 dies).

Des d’aleshores s’ha expulsat a la frontera més de 20.000 immigrants, incloent-hi els més de 900 nens que, en alguns casos, havien creuat primer amb els seus familiars i van tornar a creuar la frontera sols una vegada que les famílies havien sigut obligades a esperar a Mèxic els procediments d’asil (paralitzats per la pandèmia). I la intensificació ha fet que demòcrates que presideixen quatre comitès del Congrés demanin explicacions, que exigeixen per a aquest divendres en una missiva en què recorden que no s’imposen unes restriccions semblants als qui arriben per avió o barco.

«Una tapadora»

Darrere de cada deportació de menors hi ha una història, sovint, dolorosa: la d’un adolescent repatriat a Hondures mentre la mare està encara a Mèxic, la de la noia retornada al Salvador on va ser violada, la de criatures de només vuit anys afectats... Els números generals, però, també ajuden a entendre l’abast de la nova i denunciada política de Trump. Jennifer Nagda, directora de política al Young Center for Inmigrant Children’s Rights, ha dit que «l’Administració està utilitzant la Covid-19 com a tapadora per a una nova política contra immigrants: tancar la frontera als menors, en una violació clara de la llei federal». I Jennifer Podluk, directora de política del grup Nens Necessitats de Defensa, ha advertit a ProPublica: «Estem veient un atac a gran escala» als drets dels menors.

Davant les 915 deportacions entre el 20 de març i el 30 d’abril de menors que acabaven de creuar la frontera i les 60 dels que ja estaven dins del país, els EUA només han deixat que 166 menors immigrants seguissin el procés normal. I cada vegada són menys els infants i adolescents que la Patrulla Fronterera traspassa a l’Oficina de Reassentament de Refugiats (ORR), l’agència dependent del Departament de Salut i Serveis Humans encarregada de donar-los refugi mentre busca posar-los en custòdia d’un parent o un espònsor. Mentre al març l’ORR va rebre 1.852 menors, a l’abril només es va fer càrrec de 58.

Notícies relacionades

Aquesta oficina tenia sota la seva responsabilitat el 15 de maig 1.450 menors, la xifra més baixa des del 2011 i un descens notable dels 12.500 de l’abril de l’any passat. I, tot i que ha continuat posant menors amb familiars o espònsors, des de grups d’activistes i des dels grups demòcrates del Congrés es denuncia que estan retardant o dificultant aquests procediments.

Els jutges

Dos jutges federals ja han acusat l’Administració  d’estar violant lleis i acords federals que regulen el tracte als menors, com la que marca que després de tres dies en custòdia han de passar a l’ORR, que busca protegir-los del tràfic de persones, o les que veten les deportacions accelerades de menors. Al març la jutge californiana Dolly Gee, encarregada de supervisar l’aplicació de l’acord Flores (que des del 1997 regula el temps i les condicions de la custòdia i que Miller i Trump intenten desarticular), va instar l’Administració a treure els menors al més aviat possible d’instal·lacions governamentals que podien ser un «planter de contagi», tret que l’expulsió fos «imminent». La decisió judicial buscava protegir els més petits. Però just llavors van començar a accelerar-se les deportacions.