crisi sanitària

El Brasil ja és el tercer país del món amb més casos de Covid-19

El gegant sud-americà només és superat en quantitat d'infeccions pels Estats Units i Rússia

La quantitat d'infectats és de 255.368 persones, mentre que les defuncions s'acosten als 17.000

brasil-coronavirus

brasil-coronavirus

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Brasil va registrar 13.140 nous casos de Covid-19 aquest dilluns i ha superat el Regne Unit a l’arribar als 255.368 contagis. El gegant sud-americà és el tercer país del món amb més quantitat d’infeccions, només superat pels Estats Units i Rússia. Amb les últimes 674 defuncions computades, la quantitat de morts ascendeix a 16.792. No obstant, els especialistes creuen que aquestes xifres no estan donant compte de tota la crisi sanitària. La revista ‘Piaui’ va assegurar que a São Paulo, l’estat on la pandèmia ha deixat la seva marca més dolorosa, es calcula que la quantitat de casos positius pot arribar a multiplicar-se per 12. Dues universitats havien fet setmanes enrere una estimació aproximada.

En aquest context, el president Jair Bolsonaro es proposa aquesta setmana redoblar els seus esforços perquè els hospitals públics tractin el coronavirus amb cloroquina. D’acord amb el diari paulista ‘Folha’, els metges ja han començat a ser pressionats en aquesta direcció. La cloroquina no és recomanada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’oncòleg Nelson Teich va dimitir divendres passat com a ministre de Salut perquè es va oposar a la seva utilització. El seu antecessor en el càrrec, Luiz Henrique Mandetta, que va abandonar el seu càrrec per dissidències amb Bolsonaro en relació amb la quarantena, va advertir que la cloroquina pot provocar l’augment de la pressió per vacants en centres de cures intensives i causar morts a la llar per arrítmia.

Notícies relacionades

Bolsonaro encara no ha resolt el reemplaçant de Teich. Ara per ara es quedarà en aquest lloc el general Eduardo Pazuello. No obstant, l’ala més radicalitzada del Govern d’ultradreta vol en aquest ministeri el metge de Rio de Janeiro Ítalo Marsili. El diari ‘O Globo’ el presenta com un admirador d’Olavo de Carvalho, el guru dels Bolsonaro, qui viu als Estats Units. Marsili qüestiona el dret de les dones a votar. «En l’única democràcia al món que funcionava, que era la democràcia grega, el vot femení no estava previst, ¿d’acord? Quan les dones i tots poden votar, veiem que hi ha una crisi en el govern de l’Estat. Com és obvi, és molt fàcil convèncer una dona perquè voti. Només has de seduir-la, va dir. El metge va arribar aquest dilluns a Brasília per entrevistar-se amb el president, a qui ha arribat a comparar amb Jesucrist. Té el suport dels seus fills.

Combatre la Covid-19 amb pregàries

La cloroquina no garanteix resultats, adverteixen els sanitaristes. Però sectors de la coalició que sosté Bolsonaro ja estan posant en pràctica altres alternatives tot i que no siguin medicinals. Iranil Soares, l’alcalde de Ladário, a la regió del Pantanal de Mato Grosso do Sul, a uns 350 quilòmetres de Sao Pualo, va decretar que tots els cristians han de resar diàriament a les seves llars i llocs de culte al llarg de 21 dies i a partir del començament d’aquesta setmana. El decret estableix que, el 7 de juny, al final del període d’oració, la població farà un setge espiritual a la ciutat per demanar a Déu que allunyi el «mal de la plaga». Amb una població estimada de 23.331 persones, Ladário actualment té cinc casos confirmats de Covid-19.

Temes:

Brasil