crisi sanitària mundial

Alemanya vol reactivar el turisme a països europeus aquest estiu

El ministre d'Exteriors germànic demana obrir fronteres i suprimir les quarantenes de 14 dies, com exigeixen països com Espanya i Itàlia als visitants

zentauroepp53384203 a waitress wearing a face mask serves costumers at a terrace200518185646

zentauroepp53384203 a waitress wearing a face mask serves costumers at a terrace200518185646 / JAIME REINA

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Els alemanys no han de perdre l’esperança de fer vacances aquest estiu fora del seu país. Així ho ha deixat entreveure aquest dilluns el ministre d’Afers Exteriors alemany, el socialdemòcrata Heiko Maas, després d’una videoconferència amb deu homòlegs d’Estats membres de la Unió Europea, entre els quals Espanya.

Després d’abordar la situació generada per la pandèmia, Maas, que s’havia mostrat escèptic sobre la possibilitat de salvar la temporada turística estiuenca a la UE, va obrir la porta a la relaxació de les dues principals mesures que avui la impossibiliten: el tancament de fronteres i l’obligació imposada als viatgers de guardar una quarantena de 14 dies una vegada s’accedeix al país, com és el cas actualment (tret d’algunes excepcions) si s’entra a l’Estat espanyol.

«Volem tornar pas a pas a la normalitat», ha dit Maas, que ha obert així la porta a un «reinici controlat» del turisme europeu. Per a això, insisteix el ministre alemany, és necessari aixecar els controls fronterers així com l’obligació de respectar una quarantena de 14 dies, una cosa a la qual es resisteixen els països més colpejats pel virus, com Espanya i Itàlia, precisament dues de les destinacions preferides del turisme alemany.

Madrid i Roma temen que una relaxació precoç de les restriccions als viatges pugui generar un rebrot de la pandèmia. Alemanya aposta, en canvi, per un reforçament de les mesures d’higiene als centres turístics.

Advertència general

De moment, el Ministeri d’Exteriors alemany ha anunciat que aixecarà a partir del 14 de juny l’actual advertència d’abandonar Alemanya per als turistes nacionals que planegin fer vacances al territori de la UE o a la resta de món. A partir d’aquesta data, en lloc d’una advertència general, Berlín emetrà indicacions específiques per a cadascun dels països.

Els plans alemanys semblen, per tant, incloure pròximament el permís de viatges turístics amb condicions a Espanya, Itàlia, Àustria, Grècia, Croàcia, Portugal, Malta, Eslovènia, Xipre i Bulgària, els deu països participants en la videconferencia impulsada aquest dilluns per Alemanya, un dels països del món amb més emissió de turisme internacional del planeta.

Els grans operadors turístics germànics, com Tui, o companyies aèries especialitzades en els vols de baix cost a Europa, com Germanwings, la filial de Lufthansa, ja han començat a reactivar la seva maquinària. «Davant del pendent aixecament de les restriccions en el turisme internacional i les graduals obertures de fronteres, Germanwings amplia el seu pla de vols a partir del pròxim juny», informava aquest dilluns en una nota de premsa la companyia aèria.

«Corredors turístics»

Un dels principals objectius de la indústria turística germànica és, evidentment, reactivar al més aviat possible els viatges a Mallorca, una de les destinacions favorites dels alemanys. En la premsa germànica s’especula fins i tot amb la possible introducció de «corredors turístics segurs» que permetin establir ponts entre els aeroports del nord d’Europa i les illes balears.

Notícies relacionades

El missatge esperançador del ministre d’Exteriors alemany per a la temporada estival també troba, no obstant, resistència dins d’un soci de Govern dels socialdemòcrates de l’SPD. «Jo no crec, com Heiko Maas, que sigui tan fàcil que d’aquí un mes puguem estar de nou a Itàlia, Espanya o França», ha afirmat el primer ministre socialcristià de Baviera, Markus Söder.

En lloc de la ràpida reactivació del turisme internacional, Söder aposta per fomentar el turisme nacional amb l’emissió de vals per a destinacions a Alemanya o fins i tot de deduccions fiscals per a aquells que decideixin fer vacances a casa. L’estat lliure de Baviera és un dels estats federats amb una xifra més gran de turistes nacionals i estrangers d’Alemanya.

Temes:

Turisme Alemanya