ESCÀNDOL A WASHINGTON

Dimiteix d'un càrrec el senador republicà sospitós de treure profit borsari del coronavirus

Richard Burr va fer milions amb operacions en borsa després de rebre 'briefings' confidencials sobre la pandèmia

Abandona la presidència del poderós comitè d'Intel·ligència un dia després que l'FBI li requisés el mòbil

zentauroepp53415809 files  in this file photo taken on may 5  2020  chairman ric200514182710

zentauroepp53415809 files in this file photo taken on may 5 2020 chairman ric200514182710 / ANDREW HARNIK

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

L’ombra de la sospita que el senador republicà Richard Burr va utilitzar informació privilegiada sobre el coronavirus per treure’n il·legalment profit en operacions borsàries s’acaba d’allargar considerablement. Dimecres el ‘Los Angeles Times’ va revelar que l’FBI, amb una ordre judicial i en una operació a Washington, havia requisat el mòbil del senador de Carolina del Nord i aquest dijous Mitch McConnell, líder de la majoria conservadora en el Senat, ha anunciat que Burr abandona a partir de demà la presidència del poderós comitè d’Intel·ligència de la Cambra Alta. Segons McConell, tots dos han acordat que la decisió de dimitir, mentre duri la investigació, és «en el millor interès» de l’òrgan.

Burr va vendre el 13 de febrer una part considerable de les seves accions, just quan els comitès dels quals forma part (el d’Intel·ligència i el que estudia temes de salut) estaven rebent a porta tancada sessions informatives d’autoritats sanitàries sobre el coronavirus. Una setmana després, van arribar les caigudes a les borses, en què van ser colpejats negocis dels títols dels quals Burr s’havia desfet. Aleshores el senador havia realitzat 33 operacions borsàries en les quals va obtenir 1,72 milions de dòlars segons van revelar en el seu dia el Center for Responsive Politics i ProPublica i va confirmar després el mateix Burr en un document presentat a la cambra.

Altres senadors, incloent demòcrates, també van realitzar lucratives operacions borsàries, però cap ha desencadenat una investigació del Departament de Justícia, almenys que s’hagi revelat públicament o que hagi avançat com la de Burr. I el pas fet per l’FBI de confiscar el mòbil demostra la serietat de les indagacions. Per requisar l’aparell ha sigut necessari presentar davant del jutge prou indicis perquè aprovi l’autorització judicial de confiscació.

Les ombres

Notícies relacionades

El senador, que personalment i només una vegada que la premsa va treure a la llum el cas va sol·licitar al Comitè d’Ètica de la Cambra Alta que investigués, continua negant haver comès cap irregularitat. Però les ombres el persegueixen.

Un cunyat seu també va realitzar operacions sospitoses, tot i que Burr nega estar-hi vinculat. I un capítol del seu historial legislatiu no ajuda. El 2012, quan el Congrés va aprovar una llei que prohibia als seus membres actuar amb informació que havien obtingut per la seva posició privilegiada i els va obligar a facilitar les dades sobre les seves carteres d’inversions (tot i permetre’ls tenir accions fins i tot en sectors supervisats pels seus comitès) només tres senadors van votar en contra de la norma. Burr n’era un.