segon retard

Ajornada a diumenge la presa de possessió del nou Govern d'Israel

La pròrroga es deu a les dificultats del primer ministre, Benjamin Netanyahu, per repartir les carteres

zentauroepp53349845 files  in this file photo taken on march 8  2020 israeli pri200507205213

zentauroepp53349845 files in this file photo taken on march 8 2020 israeli pri200507205213 / ODED BALILTY

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La presa de possessió del nou Govern d’Israel ha sigut ajornada per segona vegada, en aquesta ocasió fins diumenge, a causa de les dificultats del primer ministre, Benjamin Netanyahu, per repartir les carteres que encapçalarà el seu partit, el Likud. Netanyahu havia planejat l’ajornament al líder opositor Binyamin Gantz, amb qui ha tancat un acord de coalició, que després d’unes reticències inicials ha acceptat aquesta opció, cancel·lant així la cerimònia a poques hores del seu inici.

No obstant, Gantz ha anunciat que, per contra, retira la seva dimissió com a president del Parlament, una cosa que va fer dimarts a la nit per integrar-se en el nou Executiu, segons ha informat el diari israelià ‘Haaretz’.

La cerimònia estava prevista en un primer moment per a dimecres, coincidint amb una visita llampec del secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, si bé es va ajornar a dijous.

El primer ministre va comunicar formalment dimecres a Gantz i al president del país, Reuven Rivlin, que havia tingut èxit a l’hora de conformar Govern. L’Executiu estarà integrat per 36 ministres i 16 viceministres, per la qual cosa serà el més gran en la història d’Israel.

Netanyahu tenia fins al 21 de maig per formar Govern i evitar les que serien les quartes eleccions legislatives en poc més d’un any, una cosa que Israel evitarà amb un acord sense precedents entre el Likud i Blau i Blanc. Segons l’acord de coalició, ‘Bibi’ ocuparà el càrrec durant els primers 18 mesos de mandat, després de la qual cosa cedirà el càrrec a Gantz, un antic cap de l’Exèrcit d’Israel.

Van arribar al pacte després que Gantz trenqués per sorpresa el seu compromís electoral de no negociar amb Netanyahu, fracturant Blau i Blanc, i després de rebre el mandat per formar un Executiu a causa que comptava amb el suport de la majoria dels parlamentaris.

Notícies relacionades

L’antic cap de l’Exèrcit va accedir així a les peticions de Netanyahu de formar un Govern d’unitat davant de la crisi del coronavirus, malgrat que en aquell moment semblava que Gantz podria portar a conformar un Executiu que tragués del poder ‘Bibi’, especialment a causa de la seva ferma negativa fins aleshores a negociar amb ell a causa de la seva imputació per corrupció.

Malgrat que el Tribunal Suprem va sentenciar la setmana passada que la imputació no incapacita Netanyahu per formar Govern, el procés podria provocar la caiguda de l’Executiu si ‘Bibi’ és condemnat al judici contra ell per corrupció, previst per a finals de maig.