PANDÈMIA GLOBAL

Coronavirus | ¿Quines mesures imposen la resta de països als viatgers estrangers?

Alemanya i la Xina apliquen quarantenes de 14 dies i el Govern del Regne Unit té previst aprovar-les i que entrin en vigor aquest mes

França opta pels controls fronterers mentre Itàlia excusa de l'aïllament els forans que entrin per motius laborals i hi estiguin menys d'una setmana

zentauroepp53391079 stickers to remind passengers to follow the safety rules are200512193712

zentauroepp53391079 stickers to remind passengers to follow the safety rules are200512193712 / RALPH ORLOWSKI

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Sanitat ha concretat en una ordre publicada aquest dimarts en el BOE que a partir d’aquest divendres, 15 de maig, les persones procedents d’altres països que vulguin entrar a Espanya s’hauran de sotmetre obligatòriament a una quarantena de 14 dies a l’arribar. Aquesta mesura també s’aplica en altres països del món, com Alemanya la Xina i està en fase d’estudi al Regne Unit.

Aquestes són les mesures que imposen en diferents parts del món per fer front a la pandèmia de coronavirus:

França: controls fronterers

França, l’inici de la desescalada, inaugurat aquest dilluns 11 de maig, no és sinònim de la reobertura de les seves fronteres. Segons el seu pla de desconfinament, les restriccions i els controls fronterers dins de l’espai Schengen continuaran vigents fins al 15 de juny com a mínim. Les fronteres amb els països no europeus continuaran tancades fins a nou avís, informa Irene Casado Sánchez.

Si bé en un primer moment, es va suggerir la possibilitat de decretar una quarantena obligatòria de 14 dies per a qualsevol viatger procedent de l’estranger, inclosos aquells de nacionalitat francesa, finalment la mesura va ser parcialment desestimada: no s’aplicarà dins de l’espai europeu, «excepte a ultramar i, si decidim fer-ho, a Còrsega», va especificar el 7 de maig Christophe Castaner, ministre de l’Interior.

Ara per ara, només aquells que justifiquin un motiu imperiós –llocs de treball fronterers, motius econòmics urgents, custòdia compartida o la continuació de l’escolaritat d’un menor, per exemple– poden travessar les fronteres gal·les.

Regne Unit: pla en fase d’estudi

El Govern britànic planeja sotmetre a 14 dies de quarantena tots els passatgers que arribin al Regne Unit per aire o per mar. De moment, no hi ha detalls de quan començaria i acabaria aquesta disposició, però presumiblement entrarà en vigor aquest mes, informa Begoña Arce.

Els que arribin al Regne Unit hauran de proporcionar els detalls del lloc on pensen allotjar-se. També han d’acceptar sotmetre’s a les dues setmanes d’aïllament. Els viatgers internacionals que arribin a un allotjament reservat per endavant s’hauran de quedar en un de designat per les autoritats. D’aquesta norma estan exclosos els que entrin el país procedents de la República d’Irlanda i de França.

Cua de vehicles en un pas fronterer entre Itàlia i Àustria, a Brenner. / efe

Itàlia: via lliure si és per feina

En el dia d’avui, si un ciutadà estranger ha d’entrar a Itàlia per motius laborals, pot estar-hi un màxim d’una setmana i sense quarantena. Els milers d’italians repatriats o en fase de ser-ho han hagut de passar dues setmanes de quarantena i avisar el seu centre mèdic de referència, que pot decidir si realitzar controls directes, informa Rossend Domènech.

Fins a l’1 de juny cap ciutadà no italià pot entrar al país per turisme. El que passi després no ha sigut encara aprovat, perquè segons el Govern s’haurà de tractar d’una decisió concertada en l’àmbit de la UE, per aplicar criteris homogenis. Per això, les autoritats i el sector turístic preveuen que els clients de les pròximes vacances siguin exclusivament italians.

Sobre la base d’una certa llibertat de les regions, que el Govern ratificarà aquesta setmana, el Tirol, amb una autonomia especial, ha anunciat que espera obrir-se al turisme de Suïssa, Àustria i Alemanya, tot i que no ha anunciat amb quines normes.

Alemanya: aïllament obligatori

La policia alemanya torna a controlar temporalment les fronteres terrestres amb Àustria, Suïssa, França, Luxemburg i Dinamarca, així com els viatgers que arriben amb avió. «Tots aquells viatgers sense una raó d’urgència no podran ni entrar ni abandonar el país. Això també val per a aquells amb símptomes d’estar malalts», apunta el Ministeri d’Interior. Els ciutadans alemanys tenen en tot cas garantida l’entrada al país, informa Andreu Jerez.

Si s’aconsegueix travessar la frontera, alemanys i estrangers hauran de complir una quarantena de 14 dies a la seva vivenda o lloc de residència amb algunes excepcions (viatgers que hagin d’estar pocs dies, temporers d’agricultura, personal diplomàtic o transportistes, entre d’altres). L’incompliment de la quarantena pot comportar multes de fins a 10.000 euros.

Estats Units: llista de països vetats

Els Estats Units prohibeixen l’entrada al país dels estrangers que dues setmanes abans de la seva arribada al país hagin estat a la Xina, l’Iran, els països de l’espai Schengen, incloent Espanya, així com el Regne Unit i Irlanda, informa Idoya Noain.

Als nord-americans i residents legals permanents, els seus familiars, i els posseïdors de determinats tipus de visat se’ls permet l’entrada, obligada per un dels 13 aeroports designats quan s’arriba dels països assenyalats per les restriccions.

La directiva federal emesa pels Centres de Control i Prevenció de Malalties insta els que tornen d’un d’aquests països a «quedar-se a casa i monitorar la seva salut» durant 14 dies, una indicació que s’estén a tots aquells que hagin viatjat internacionalment.

En aquest període es demana prendre la temperatura dos vegades al dia i estar atent a senyals com tos dificultat per respirar. S’insta també a no anar a treballar o a l’escola, no utilitzar transport públic ni taxis o vehicles compartits i mantenir la distància recomanada de dos metres.

Envelats per a passatgers estrangers procedents de països afectats per coronavirus a l’aeroport de Pequín. / GREG BAKER (AFP)

Xina: les primeres quarantenes

Notícies relacionades

La Xina va imposar les primeres quarantenes forçoses de dues setmanes al febrer per a tots els que arribaven al país, tant nacionals com estrangers, i la necessitat de blindar-se davant dels contagis importats quan els locals ja han sigut controlats n’ha agreujat les condicions. Al principi va permetre el confinament domiciliari, després va oferir l’elecció entre aquest i l’estada supervisada en hotels, i ara aquests són obligatoris en la majoria dels casos. La factura va a càrrec del viatger, informa Adrián Foncillas.

La Xina va reduir dràsticament el nombre de vols internacionals un mes després i va prohibir l’entrada d’estrangers. Les condicions continuen vigents per als nacionals i, en alguns brots massius com els registrats a la frontera amb Rússia, ha imposat quarantenes més llargues de les dues setmanes preceptives. Complir-la al domicili particular se supervisa amb sensors de moviment o segells magnètics a les portes i trencar-la comporta fortes multes o fins i tot l’expulsió del país en cas d’estrangers.