PANDÈMIA GLOBAL

Tres sanitaris russos es tiren misteriosament per la finestra en pocs dies

Aleksandr Xalápov, l'últim, havia gravat un vídeo queixant-se de ser obligat a treballar malgrat haver contret la Covid-19

zentauroepp53131241 police officers wearing protective masks check pedestrians  200415154154

zentauroepp53131241 police officers wearing protective masks check pedestrians 200415154154 / MAXIM SHEMETOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Aleksandr Xalápov és un metge d’ambulància que en aquests moments es debat entre la vida i la mort amb una fractura de crani després d’haver-se llançat dissabte passat per la finestra del segon pis a l’hospital rural de Novaá Usman, a la regió de Vorónej, a uns 500 quilòmetres al sud de Moscou. Es tracta del tercer facultatiu involucrat en la lluita contra la Covid-19 que realitza suposadament semblant intent de suïcidi, en un moment en què la pandèmia creix al país, amb més de 10.000 casos diaris de noves infeccions.

Dies abans de la tragèdia, Xalápov havia fet un vídeo conjunt amb un company en el qual denunciava haver sigut obligat a continuar treballant pels responsables del seu hospital malgrat haver contret la Covid-19. Posteriorment, va gravar un nou vídeo retractant-se de les seves «emocionals» acusacions. El seu col·lega, Aleksandr Kosyakin, afronta l’acusació de difondre notícies falses sobre la pandèmia, un delicte que podria portar-li fins a cinc anys de presó. A finals de març, la Duma va aprovar una legislació per imposar durs càstigs als qui comuniquin informació «no veritable» sobre l’extensió del cornavirus al país.

No és un cas aïllat

Notícies relacionades

No ha sigut aquest un cas aïllat. El 27 d’abril, Elena Nepomniásxaia, la cap mèdica d’un hospital per a Veterans de Guerra a Krasnoiarsk  (Sibèria), també va intentar suïcidar-se suposadament deixant-se caure al buit des del cinquè pis de la institució. Segons mitjans locals, havia discutit acaloradament amb el responsable regional de la Sanitat, que li exigia que rehabilités una part del seu hospital per tractar allà desenes de pacients de coronavirus, a la qual cosa ella es negava, donada l’escassetat de material i la falta de preparació del personal. Finalment, tres dies abans, Natalia Lededeva, cap d’ambulàncies de la Ciutat de les Estrelles i també contagiada amb la Covid-19, va fer el mateix des de la planta on es trobava internada. Segons testimonis, havia sigut acusada per companys d’haver-los infectat.

Independentment del que hagi passat, tots aquests casos posen com a mínim sobre el tapet la precarietat dels mitjans amb els quals compten molts centres de salut a Rússia per afrontar la pandèmia, i l’enorme pressió i estrès que afronten els membres del personal sanitari en aquests dies. Les estadístiques oficials russes, no obstant, aparenten una gran eficàcia a l’hora de contenir l’epidèmia, amb una xifra de contagiats que s’acosta a la dels països europeus però amb una taxa de mortalitat netament inferior  fins i tot a la de països com Alemanya, lloat per la seva gestió sanitària.