relació amb el país del Golf

La UE exclou l'Aràbia Saudita de la llista de països «d'alt risc» de finançar el terrorisme

La Comissió Europea proposarà crear un nou supervisor europeu per lluitar contra el blanqueig de capitals

zentauroepp53296270 file   in this march 7  2020  file photo  a man walks past a200507174805

zentauroepp53296270 file in this march 7 2020 file photo a man walks past a200507174805 / Amr Nabil

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ja té la primera llista de països «d’alt risc» de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme i en aquesta, i al contrari del que va passar amb la proposta inicial presentada fa un any i bloquejada de forma unànime pels governs europeus, no figuren ni l’Aràbia Saudita ni territoris vinculats als Estats Units, com les Illes Verges, tot i que sí que hi ha les Bahames, Maurici, Nicaragua o el Panamà

L’objectiu d’aquest nou exercici, que la UE està obligada a elaborar per complir amb la cinquena directiva europea contra el blanqueig de capitals, és identificar els països tercers d’alt risc que presenten «deficiències estratègiques» als seus respectius marcs legals contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. Sobre aquesta base, bancs i institucions financeres estan obligats a vigilar i realitzar controls addicionals en les transaccions de capitals que impliquen els països tercers considerats d’«alt risc». 

Dotze territoris

La llista neix amb dotze territoris. A més dels quatre esmentats també hi figuren Barbados, Botswana, Cambodja, Ghana, Jamaica, Mongòlia, Birmània i Zimbàbue. En surten Bòsnia i Hercegovina, Etiòpia, Guyana, la República Democràtica Popular de Laos, Sri Lanka i Tunisia. Per superar les reticències dels Vint-i-set, que l’any passat van tombar la llista inicial després de pressions de Washington i Riad amb l’argument que no s’havia elaborat partint d’«un procés transparent i sòlid que incentivi activament els països afectats a prendre mesures decisives», la Comissió ha revisat la llista tenint en compte l’evolució de la situació internacional des del 2018 i les llistes publicades pel Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI). 

La proposta pren la forma d’un acte delegat, cosa que significa que només podrà entrar en vigor si no hi ha objeccions ni del Parlament Europeu ni del Consell en el termini d’un mes, amb una pròrroga addicional possible de trenta dies més. En tot cas, i a causa de la crisi del coronavirus, el reglament no entrarà en vigor abans de l’1 d’octubre del 2020, amb l’objectiu que «totes les parts interessades disposin de prou temps per preparar-se degudament», ha assenyalat la Comissió Europea.

Supervisor europeu contra el blanqueig

Notícies relacionades

L’actualització de la llista forma part del nou pla d’acció global adoptat per l’Executiu comunitari per lluitar contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. Actualment, cada estat membre és qui ha de supervisar individualment les normes europees, cosa que, segons l’opinió de Brussel·les, pot donar lloc a possibles divergències. Per resoldre aquest problema Brussel·les anuncia la intenció de proposar la creació d’un supervisor europeu durant el primer trimestre del 2021.

També proposaran noves normes més harmonitzades, un mecanisme europeu per millorar la coordinació dels nous organismes i reforçar el paper de l’Autoritat Bancària Europea en aquest terreny. «Hem d’acabar amb la infiltració de diner negre en el nostre sistema financer. No hi ha d’haver baules febles ni en les nostres normes ni en la seva aplicació», ha defensat el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis