Crisi sanitària

El Ramadà més estrany

Turquia viu el seu mes sagrat més particular, sense pregàries, celebracions ni sopars col·lectius

Erdogan assegura que quan la festivitat acabi les restriccions començaran a aixecar-se

estambul-ramadan / periodico

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

«No, senyor. Disculpi, però no pot passar. Sense mascareta no es pot», diu un policia mentre li bloqueja el pas a un ciutadà que intenta entrar en una mesquita central d’Istanbul. L’home es queixa, es queixa, intenta convèncer l’agent: que ha vingut des de bastant lluny, li diu, que només entrarà durant uns minuts, que a més la mesquita és buida i que no passarà res. Però el policia es mostra inflexible: «No. Només pot entrar si té una mascareta». Al final, l’home desisteix i marxa.

Així, amb moltes limitacions de tot tipus, Turquia –com tot el món musulmà– està vivint el Ramadà més estrany que es recordi. El culpable, evidentment, és la Covid-19: els iftars públics –els sopars de ruptura del dejuni diari– s’han prohibit; només es poden celebrar amb els familiars més pròxims i amb la gent que viu a la mateixa casa.

Els supermercats i fleques han de tancar dues hores abans que es pongui el sol –per evitar aglomeracions– i els nens que a la matinada desperten els veïns amb tambors a canvi d’unes monedes ja no poden fer-ho. Ara ho fan, gratis, treballadors municipals.

«És trist viure així»

«És trist haver de viure aquest mes sagrat així –diu un feligrès que, més previsor que l’anterior, sí que porta una mascareta posada per entrar a la mesquita. Però no tenim cap altra opció. M’agradaria anar a veure els meus cosins, la meva família. Però no es pot. Si el Govern creu que és el millor per protegir-nos, deu ser la veritat».

En total, diu el policia a la porta, dins de la mesquita hi ha a tot estirar tres o quatre persones alhora. «Intento que no siguin més», explica, «però és fàcil, perquè aquests dies ve molt poca gent».

Té un motiu: quan la pandèmia del coronavirus va començar a accelerar a Turquia, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va ordenar la prohibició de les pregàries diàries. La mesura va arribar una mica més tard que d’altres –com l’ordre de tancar restaurants i bars on se serveix alcohol–, segurament perquè per al president turc aquesta és una decisió una mica més costosa de prendre: prohibir la pregària afecta directament els seus votants, la part de la població turca més conservadora i religiosa.

Terme mitjà

Així que la mesura que va prendre Erdogan va ser la d’intentar trobar un terme mitjà: no hi ha pregàries públiques però qualsevol pot anar a la mesquita. «A l’atenció del nostre respectat poble: no hi haurà pregàries comunals fins que no acabi la pandèmia. Reseu a casa», adverteix un cartell enorme posat a l’entrada de totes les les mesquites del país. Per a això, el Govern ha impulsat que el canal de televisió públic i religiós faci pregàries telemàtiques.

El repte, no obstant, és complicat: els nous positius per coronavirus a Turquia han disminuït moltíssim en les últimes setmanes, i això podria fer que els turcs es relaxin i, al final del Ramadà, el moment més sagrat del mes, quan tota la gent viatja al poble i es reuneix amb la família, molta gent intenti saltar-se les mesures.

Un desconfinament ajornat

Per això, la idea del Govern turc és començar el desconfinament  no abans de l’última setmana de maig, quan se celebra l’Eid Al Fitr: el final del mes de dejú. Fins aleshores, les restriccions de mobilitat seguiran. «Ja estem veient la llum al final del túnel –ha dit Erdogan aquesta setmana–. Espero que puguem celebrar dues festivitats al final del Ramadà».

En l’actualitat, Turquia té més de 120.000 casos positius per coronavirus i 3.200 morts oficials, que podrien ser alguns pocs milers més. Tot i que és dels països més afectats del món per la Covid-19, el país anatoli pot presumir de ser un dels més ben parats per la baixa xifra de morts.

Notícies relacionades

No obstant, la tensió aquests dies és alta. El Govern, per controlar el flux d’informació, ha prohibit que qualsevol funcionari públic –metges, policies, imams– parli amb la premsa sota cap concepte, i la policia ha obert investigacions contra desenes de persones per haver publicat a internet relats que contradiuen la versió oficial que dona el Govern.

«No us podem dir res perquè ho manipuleu tot –diu l’imam de la mesquita–. L’únic que et puc dir és que aquest Govern ho està fent millor que cap altre, i que passar el Ramadà d’aquesta manera no és el que més ens agrada, però no s’hi pot fer res».