Crisi sanitària

La trampa de les processadores càrnies, un dels focus del coronavirus als EUA

Una vintena de plantes han hagut de tancar després de veure com els contagis es disparaven entre els seus treballadors

Trump declara les processadores «infraestructures crítiques» per obligar-les a continuar obertes

zentauroepp53213519 tyson fresh meats plant employees line up outside of the pla200429194747

zentauroepp53213519 tyson fresh meats plant employees line up outside of the pla200429194747 / Darron Cummings

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Dakota del Sud es vantava de ser un estat pràcticament immune al coronavirus. En contra de la política aplicada per la gran majoria dels estats, la seva governadora, Kristi Noem, s’ha resistit fins ara a decretar mesures de confinament, una actitud que l’ha convertit en una de les heroïnes del moviment de protesta que advoca per reobrir al més aviat possible l’economia. Però el 25 de març algunes coses van començar a canviar al seu estat. Aquell dia es va registrar el primer positiu de Covid-19 en una planta de processament de carn de porc de Sioux Falls. Una setmana després la xifra de malalts pujava a 80. Dues setmanes després, superava els 660, un nombre que la va convertir temporalment en el focus de contagi més gran per metre quadrat del país.

El cas de la planta de Smithfield Foods a Sioux Falls està lluny de ser una anomalia. La plaga vírica ha colpejat amb especial virulència les processadores on es maten, es tallen i es desossen els pollastres, vedelles i porcs que alimenten els nord-americans, acarnissant-se amb una força laboral mal pagada i composta principalment per immigrants refugiats. Immigrants com Agustín Rodríguez, el salvadorenc de 64 anys que es va convertir fa dues setmanes en el primer mort per Covid-19 a la planta de Smithfield. Rodríguez necessitava els diners i ni tan sols va faltar al seu lloc de treball després d’experimentar els primers símptomes, segons ha explicat la seva dona. «L’he perdut per culpa d’aquest horrible lloc», va dir Angelita a la premsa local. «Aquesta mala gent i els seus supervisors s’estan quedant a casa feliçment amb les seves famílies».

Smithfield es va resistir inicialment a tancar, malgrat que els seus treballadors estaven caient com mosques. Va oferir una pujada de sou de 500 dòlars a aquells que no faltessin ni un sol dia a l’abril. Però finalment va haver d’aturar les seves operacions durant tres dies per netejar a fons les seves instal·lacions, després que els sindicats se li tiressin a sobre per la falta de mesures de protecció per als seus empleats, que treballen molt a prop en cambres frigorífiques i interminables cadenes de producció on és impossible mantenir la distància de seguretat.

Subministrament limitat

Aquesta mateixa sort han corregut almenys 22 plantes càrnies, en les quals treballaven uns 35.000 empleats, segons el sindicat United Food and Commercial Workers. I probablement no seran les últimes perquè més de 2.200 treballadors del sector s’han contagiat en 48 processadores repartides per tot el país, una situació que ha posat la indústria contra les cordes. Tot i que no hi ha fins ara cap prova que el Covid-19 es transmeti a través dels aliments o hagi infectat els ramats, els tancaments han reduït un 25% i un 13% la capacitat per sacrificar animals. Companyies com Delmarva Poultry Industry han hagut de llençar dos milions de pollastres per la falta de treballadors per processar-los i sacrificar-los d’acord amb els estàndards de la indústria.

Notícies relacionades

«La cadena de subministrament alimentària s’està trencant», va dir diumenge John Tyson, el conseller delegat de Smithfield, la processadora més gran de porcí del món, en un anunci publicat a la premsa. «Fins que no siguem capaços de reobrir les nostres instal·lacions, hi haurà un subministrament limitat dels nostres productes als supermercats». Els experts no creuen que el rebost carni de proteïnes estigui en perill, però l’escassetat es comença a notar i el Departament d’Agricultura preveu que els preus augmentin aquest any entre un 1% i un 3%.

Davant de la complexa situació del sector, el president Donald Trump va designar dimarts les processadores càrnies com a «infraestructures crítiques» per obligar-les a continuar obertes, una mesura que ha tranquil·litzat el sector, però no ha aconseguit calmar la por dels seus treballadors. «Utilitzar els poders executius per obligar la gent a tornar als seus llocs de treball sense la protecció adequada està malament i és perillós», va dir Richard Trumka, el president del sindicat AFL-CIO.